Изследване на Intel Corporation ускорява „тера” ерата

Изследователи от Intel Corporation са разработили първия в света процесор, който може да бъде програмиран и който доставя производителност като на супер компютър благодарение на един единствен 80-ядрен чип, не по-голям от човешки нокът, като същевременно използва по-малко енергия в сравнение с днешните домашни уреди. Това е резултат на новаторското изследване на компанията “Tera-scale computing”, което има за цел да предоставя производителност в терафлопси или трилиони изчисления с плаваща запетая в секунда за бъдещите компютри и сървъри. Техническите подробности от изследването за „тера” чипа ще бъдат представени на годишната конференция Integrated Solid State Circuits Conference (ISSCC) тази седмица в Сан Франциско.
Tera-scale производителността и възможността да се прехвърлят терабайтове от информация ще играят ключова роля за бъдещите компютри с интернет достъп от което и да е място, като задействат нови приложения за обучение и съвместна работа, както и като дават възможност за забавление с висока резолюция на компютри, сървъри и ръчни устройства. Например, изкуствен интелект, видео комуникация, фото реалистични игри, мултимедийно търсене на информация и гласово разпознаване в реално време – неща, които се считаха за научна фантастика в серийния филм „Стар Трек” и които могат да станат част от всекидневния живот.
Intel не планира да пусне на пазара точно този чип с ядра с плаваща запетая. Въпреки това, изследването на компанията за терафлопсите представлява инструмент за търсене на нови иновации при индивидуалните или специализирани процесори или функции на ядрото, видовете връзки между един чип с друг или между чип и компютър, необходими да се прехвърли информация по-най добрия начин и, още по-важно, какъв да е дизайнът на софтуера, за да работи максимално добре с ядрата на многоядрения процесор. Това изследване за терафлопсите на чипа хвърля светлина върху новите методологии за дизайн на силиция, високоскоростните връзки и подходите за управление на енергията.
„Изследователите ни са постигнали нещо изключително важно, що се отнася до възможността да се стимулира многоядрената и паралелна изчислителна производителност”, заяви Джъстин Ратнър, главен технологически директор, Intel.
Производителността в терафлопси е постигната за първи път през 1996 г. на супер компютъра ASCI Red, създаден от Intel за Националната лаборатория Сандия. Размерът му надхвърля 60 960 квадратни сантиметра, работи с близо 10 000 процесори Pentium® Pro и консумира над 500 киловата електричество. Изследването на Intel за чипове постига същата производителност с един многоядрен чип.
Друг забележителен факт е, че това изследване за 80-ядрен чип постига производителност в терафлопси, като консумира само 62 киловата – по-малко, отколкото днешните процесори с едно ядро.
Откритието на Intel на нови и здрави материали за изграждането на бъдещи транзистори и продължаването на Закона на Мур дават възможност за по-ефикасно производство на многоядрени процесори с милиарди транзистори в бъдеще.
Изследването включва и методи за задействане и спиране на ядрата поотделно, така че се използват само тези, които са необходими за завършването на дадена задача, като по този начин се осигурява по-висока енергийна производителност.
Бъдещите изследвания Tera-scale ще се фокусират върху добавянето на временна 3-D памет към чипа, както и върху разработването на по-детайлни изследователски прототипи с многофункционални ядра, базирани на архитектурата Intel®. Днес Tera-scale Computing Research Program на Intel® има над 100 действащи проекта, които изучават други архитектурни, софтуерни и системни предизвикателства.
Intel ще представи още осем доклада на ISSCC, сред които и един за микро архитектурата Intel® CoreTM и използването й за двуядрени и четириядрени процесори за широка употреба – от лаптопи до настолни компютри и сървъри, използвайки както 65 нанометровата технология, така и революционния 45 нанометров процес. Другите доклади ще засегнат въпроси като чип за четец на приемо-предавател Radio Frequency Identification (RFID), ниско енергиен кеш за мобилни приложения и ускорител Viterbi, който може да се конфигурира многократно, както и нови вериги за доставка на функция за моментно потискане на резонанса, измерване на шумовите нива на чипа и техники за изменения и износване.

Коментар