Бизнесът налегнат от песимизъм за 2012 г.

За 84% от работещите фирми в България данъчната тежест е голяма, като за 22% тя е много голяма, твърди проучване на Маркетинг Салюшънс. 16% от фирмите определят данъчната тежест като малка.

Друго интересен резултат от проучването са негативните очаквания на бизнеса за 2012 г. Според 58% от анкетираните, настоящата година ще е по-лоша за бизнеса като цяло, а 45% очакват по-лоша година конкретно за тяхната фирма.


Повечето фирми в България очакват 2012 година да бъде по-лоша от предходната (източник: Маркетинг Салюшънс)

Изключително негативна е оценката на фирмите за кредитите през 2011 г. Според 75% от анкетираните, възможността за взимане на кредити у нас е слаба (33% я определят като много слаба). Само 25% от фирмите смятат, че у нас има добри възможности за взимане на бизнес кредити.

Позитивно обаче е оценена работната сила. За 64% от анкетираните фирми качеството на работната сила е високо (20% го оценяват като много високо). Останалите 36% определят качеството на работната сила като ниско (33%) и много ниско.

Конкуренцията изглежда все по-силна, което създава, от една страна, възможност за подобряване на качеството на предлаганите стоки и услуги, но от друга, затруднява бизнеса, поради намалелите ресурси и възможности.

Търсенето на пазара през 2011 г. е било слабо, според 93% от фирмите, като 26% от анкетираните го оценяват като много слабо, сочат резултатите от проучването.

Като цяло, през 2012 година не се очаква сериозно нарастване нито на бизнеса, нито на работната сила, заключава националното проучване, проведено сред 445 малки, средни и големи фирми от различни сектори.

Коментар