Siemens: Дълговата криза оставя отпечатък върху реалната икономика

Siemens отчете смесени финансови резултати за четирите сектора в структурата си

Германската компания Siemens постигна увеличение на приходите си въпреки трудната икономическа обстановка.

Стабилният резерв от поръчки е осигурил ръст на приходите за първата четвърт на финансовата 2012 г. с 2% до 17,9 млрд. евро, в сравнение със същия период година по-рано, докато новите поръчки намаляха с 5 на сто на годишна база – до 19,8 млрд. евро.

Печалбата на компанията е под нивото от предходната година, заради забавяния в някои проекти и увеличени инвестиции. „Несигурностите на продължаващата дългова криза оставиха своя отпечатък върху реалната икономика. Приходите ни се увеличиха отново, но забавянията в някои проекти натовариха печалбите”, заяви президентът и главен изпълнителен директор на Siemens Петер Льошер.

Siemens продължава да инвестира в иновации и растеж – през първото тримесечие броят на служителите на компанията в световен мащаб се е увеличил с около 3000 души, близо една трета от които работят в сферата на изследванията и разработките.

За четирите сектора в структурата на Siemens – Енергетика, Здравеопазване, Индустрия, и Инфраструктура и Градове, резултатите са смесени.

В Сектор Енергетика новите поръчки са намалели с 11% до 7,2 млрд. евро, а приходите са нараснали с 8% до 6,2 млрд. евро. Докато новите заявки в областта на възобновяемите енергийни източници са се увеличили с почти две трети, тези към Направление Производство на енергия от конвенционални енергийни източници са намалели с 30% след големите поръчки през същия период на предишната година.

Сектор Здравеопазване отчете нови договори на стойност 3,3 млрд. евро (ръст от 4%).

В Сектор Индустрия новите поръчки достигнаха стойност от 4,9 млрд. евро (спад от 2%, отново заради големите поръчки преди година най-вече към Направление Задвижващи технологии).

В Сектор Инфраструктура и Градове новите поръчки и приходите са под нивата от същия период година по-рано, когато отново е имало големи договори – например за доставка на влакове с Eurostar.

Коментар