Вграждат процесор в DRAM паметта

Нов подход в дизайна и производството на процесори предлага компанията Venray Technology. Идеята се състои в интеграция на процесора директно в чипа на динамичната памет с произволен достъп (DRAM). Подобна технология ще позволи достигане на висока производителност, благодарение на това, че процесорът се свързва с паметта по широка и бърза шина.

В същото време драстично ще се подобри енергийната ефективност, тъй като логическата част на чипа ще се изготвя по същия технологичен процес, както и DRAM паметта.

В допълнение, разработчиците обещават значително по-ниска цена на новия чип, в сравнение със съществуващите модели.

По предварителни оценки на Venray Technology, енергийната консумация ще бъде намалена от 5 до 12 пъти, спрямо процесорите ARM и Intel.

Новата архитектура се нарича TOMI (Thread-optimized Multiprocessor Instruction) и се явява основа на процесорите Aurora – четириядрен, с 64 MB памет – и  Borealis, който има 8 ядра и 1 GB памет.

Aurora ще се произвежда по 110-нанометров процес и ще работи на тактова честота 500 MHz. Един четириядрен CPU консумира 23 миливата и струва около 1 долар.

Подходът на Venray има и някои сериозни недостатъци. На първо място е ограниченият технологичен процес, който налага процесорът да бъде максимално опростен.

Така например, Aurora се състои от само 22 000 транзистора. За сравнение, ядрото на ARM2 процесори има 30 000 транзистора. Поради това новите процесори са проектирани за работа на сравнително ниски тактови честоти. Ограничението се налага от факта, че DRAM технологията използва само три слоя маски, докато при производството на AMD и Intel те са 10-12.

Опростената архитектура, от друга страна, помага за понижаване на консумираната мощност. Отсъствието на модули, като например за операции с плаваща запетая, превръща TOMI в специализирано решение само за определен кръг задачи.

Коментари по темата: „Вграждат процесор в DRAM паметта”

добавете коментар...

  1. лаик

    АМ то добре ще намали това – онова а цената на ДРАМ с ЦПУ, каква ще е ? Като на 4ядрен АМД или?

Коментар