Ултрабуците изпреварват по ръст таблетите

В близките години пазарът на ултрабуци ще расте по-бързо от този на таблет компютрите, прогнозира Juniper Research. Според анализаторската компания, в следващите пет години темпът в продажбите на ултрабуци ще превиши три пъти този на таблетите. Но въпреки това, в абсолютно изражение обемът на пазара на таблети ще остане по-голям.


Първите ултрабуци се появиха няколко години след като Apple пусна MacBook Air, докато iPad нямаше тази привилегия

През 2016 година се очакват продажби на 253 милиона таблета, срещу 178 милиона ултрабука. В същото време продажбите на обикновени ноутбуци ще намалеят с две трети спрямо сегашното ниво.

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Intel ще даде $300 млн. за реклама на ултрабуците
Ултрабук компютрите срещу MacBook Air
Ултрабуците са по-добри от таблетите, твърди Intel
Всеки четвърти лаптоп ще е ултрабук след година
Какво представляват ултрабук компютрите

Анализаторите обръщат внимание на един интересен факт. След излизане на iPad на пазара бързо се появиха таблети от други производители. За сравнение, тънкият и лек ноутбук Macbook Air, излязъл през 2008 г., дълго време нямаше конкуренция. Едва в края на 2011 г. се появиха първите ултрабуци.

Както на пазара за таблети, и при ултрабуците производителите ще се натъкнат на някои препятствия. Основните от тях са необходимостта да се следват препоръките на Intel, който доставя процесорната платформа, и високата цена на ултрабуците.

Очаква се операционната система Windows 8 да даде тласък на развитието на ултрабук компютрите. Излизането на новата ОС ще бъде повратна точка за успеха на инициативата, подета от Intel.

Коментар