НАСА осмя руска версия за живот на Венера

НАСА коментира с немалка доза ирония твърдението на руски учен, че на Венера има живи същества, заснети от съветска мисия на планетата през миналия век.

Преди броени дни Леонид Ксанфомалити направи нов прочит на снимки отпреди 30 години, извършени от руска сонда, като сензационно заяви, че е видял живи организми с формата на диск и скорпион, които се появяват и изчезват.

Според специалисти на НАСА обаче, „видяният” от Ксанфомалити диск всъщност е капачка от обектива на камерата на сондата, предаде Дейли Мейл.

Венера 13 е имала две камери – отпред и на противоположната страна. Една от камерите е заснела падналата капачка на обектива, а на следващата снимка „дискът” вече го няма, тъй като кадърът е направен от другата камера.

НАСА разбива и версията за скорпиона. Според американските специалисти, видяното от Ксанфомалити е само цифров шум, усилен от многократното приближение.

НАСА припомня, че в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век американците осъществиха мисия на Венера и направиха детайлни снимки, които обхващат 98% от повърхността на планетата, без да открият каквито и да е признаци на живот.

Коментари по темата: „НАСА осмя руска версия за живот на Венера”

добавете коментар...

  1. Sky Walker

    Аз бях там!!!! И видях!!! Не сме сами! Очаквайте още новини пряко от мястото на събитието!!!!

  2. mhm

    Защо ли повече вярвам на руснаците отколкото на НАСА?

  3. x7

    Кой въобще им вярва на тия от НАСА !!

  4. Валери

    Да, но има едно АКО…..

Коментар