Nokia с близо милиард евро оперативна загуба

Nokia обяви оперативна загуба в размер на 954 милиона евро за четвъртото тримесечие на 2011 г. За същия период на предходната година компанията беше на печалба от 884 млн. евро.


Nokia обяви близо 1 милиард оперативна загуба за четвъртото тримесечие
 

В рамките на месец и половина от пускането на линията WP смартфони Lumia финландският производител е продал над 1 милион устройства, съгласно отчета за периода октомври-декември.

Приходите на Nokia заQ4 са намалели с 21% на годишна база до 10 млрд. евро. Продажбите на смартфони падат с 31% с сравнение с четвъртото тримесечие на 2010 година.

Според Стивен Елоп, CEO на Nokia, продажбите на Symbian устройства са намалели в резултат на засилената конкуренция и прехода към платформа Windows Phone.

Продажбите на телефони Nokia са паднали с 24% в Европа и с 33% в Китай, но са нараснали със 17% в страните от Африка и Близкия изток и с 11% в Азиатско-Тихоокеанския регион.

В края на миналата година Nokia е получила от Microsoft EUR 180 млн. в рамките на дългосрочното им споразумение. Nokia, на свой ред, плаща на Microsoft такси за използване на Windows Phone, без да уточнява точната им сума.

За цялата 2011 година приходите на Nokia възлизат на EUR 38,7 млрд., което е 9% спад спрямо 2010 г. Оперативната загуба превишава EUR 1 млрд., докато за предходната година компанията отчете печалба в размер на EUR 2 млрд.

Продажбите на смартфони с марката Nokia са паднали с 25%, през 2011 г., а на телефони – с 3%.

Компанията очаква да излезе на печалба през първото тримесечие на 2012 г. Акциите на Nokia поскъпнаха със 7% след публикуване на отчета, тъй като анализаторите очакваха по-лоши резултати.

Коментар