Windows 8 работи стабилно на ARM процесори

Версия на операционната система Windows 8 за ARM-процесори ще бъде предоставена на разработчиците през февруари. Новата ОС на Microsoft е тествана и работи стабилно на две от трите водещи ARM платформи – Texas Instruments, Qualcomm и Nvidia, съобщи CNET.


Устройства с ARM платформа и Windows 8 бяха показани на CES 2012 в Лас Вегас
 

Информацията за скорошно пускане на Windows 8 към разработчиците не е потвърдена официално от Microsoft. За това съобщават източници от хардуерни компании, които си партнират с Редмънд.

През октомври миналата година на системата все още липсваше стабилност при работа с ARM процесори, но сега версията е напълно надеждна, твърди източникът на CNET. По време на изложението CES 2012 в Лас Вегас през януари беше демонстрирана работа на Windows 8 на платформи с процесор OMAP 4470 от Texas Instruments и Nvidia Tegra.

Очакваните таблети с ARM и Windows 8 ще бъдат по-евтини от техните x86 аналози. При високия клас таблети ARM устройствата ще струват със 100 долара по-малко от x86 решенията. Именно ценовата разлика се оформя като основно предимство на ARM/Windows 8 платформата.

Комбинацията от ARM и Windows 8 ще конкурира и ултрабуците с x86, защото освен тънки, бързи и издръжливи, устройствата с тази платформа ще са и по-евтини.

Още едно потенциално предимство на ARM е вероятността за едновременно излизане на двете версии на Windows 8 (за x86 и ARM). По-рано се считаше, че Microsoft ще пусне първо версия на Windows 8 за x86 процесори, но по последни информации ARM версията няма да закъснее.

ОЩЕ ЗА WINDOWS 8
 
Какво представляват ARM процесорите
Бета версия на Windows 8 се чака през февруари
Windows 8 за ARM няма да работи с x86 приложения
Пуснаха Windows 8 на четириядрен ARM таблет
Windows 8 – една ОС за РС, лаптопи и таблети

Мнозина специалисти определят Windows 8 като най-същественото обновление на десктоп операционните системи на Microsoft след Windows 3.0. Софтуерната компания не само въвежда съвършено нова подсистема за приложения Metro и съответния сензорен интерфейс, но и за първи път предоставя на масовия потребител избор, различен от платформата x86.

Индустрията около Intel, от своя страна, разчита на предимството на огромния брой съществуващи приложения за Wintel платформата. Няма нито едно старо приложение от външни разработчици, което да работи с ARM-версията на Windows 8. Някои Metro приложения, които Microsoft показа, ще бъдат достъпни на ARM-версия на Windows 8 – това са предимно HTML5-програми.

Microsoft ще се опита да преодолее проблема с приложенията. Още преди година компанията демонстрира работа на MS Office на ARM платформа, а наскоро изпълнителният директор на Nvidia заяви, че офис пакетът ще бъде едно от важните приложения, които ще обезпечат успеха на ARM-версията на Windows 8. Според информатора на CNET, Office работи добре на ARM.

Засега обаче демонстрациите на ARM версията на Windows 8 са твърде предпазливи, именно поради липсата на приложения. По време на изложението CES 2012 през януари бяха направени „безжизнени” демонстрации на ARM/Windows 8 устройства зад стъклени прегради и строго контролирани презентации в рамките на само няколко секунди.

Коментар