Оптимизация на лентите във Firefox

Браузърът Firefox е известен с богатите си възможности за къстъмизиране на външния вид и функционалността. Тулбаровете (лентите с инструменти) са едно от местата, където потребителите се намесват най-често, като добавят и премахват бутони и променят тяхното разположение.

Къстъмизирането на лентите с инструменти във Firefox е лесно. Отидете в менюто "View" (Изглед) и изберете "Toolbars-> Customize" (Ленти с инструменти->Настройване); като алтернатива можете да кликнете с десния бутон на самия тулбар и да изберете "Customize" (Настройване). Ще се появи диалогов прозорец Customize Toolbar (Персонализиране на лента с инструменти).


Къстъмизирането на тулбарове във Firefox става лесно чрез опцията "Настройване", до която се стига чрез менюто Изглед->Ленти с инструменти

Добавяне, премахване и пренареждане на бутони

За да премахнете бутон или друг елемент, просто го провлачете от тулбара в диалоговия прозорец. За да добавите бутон, провлачете го от диалоговия прозорец в тулбара. Бутоните на тулбара могат да се пренареждат в процеса на къстъмизиране.

Можете също да премествате бутони и елементи от лентата с отметки (Bookmarks Toolbar Items) в лентата с менюта (Menu Toolbar), както и да преместите полето за търсене (Search Bar) от лентата за навигация (Navigation Toolbar) в лентата с менюта, за да си осигурите повече място и за търсене, и за навигация.



Добавянето и премахването на бутони става с просто провлачване от диалоговия прозоререц в тулбара и обратно

Добавяне на бутони от разширения

Някои Firefox разширения предлагат допълнителни бутони като част от своята функционалност. При инсталиране на разширенията обаче тези бутони не се поместват автоматично в тулбара. Добавянето им става ръчно по описания по-горе начин.

Добавяне и премахване на тулбар

За да покажете или скриете "Navigation Toolbar" (Лента с навигация) и "Bookmarks Toolbar" (Лента с отметки), които се показват по подразбиране във Firefox, както и други ленти с инструменти, отидете в менюто "View" (Изглед), изберете "Toolbars" (Ленти с инструменти) и кликнете в квадратчето на тулбара от списъка, който искате да покажете или скриете.

За да добавите ваш собствен тулбар, използвайте бутона "Add Toolbar" (Нова лента) в диалоговия прозорец "Customize Toolbar" (Персонализиране на лентата с инструменти) и след това сложете бутони в него по обичайния начин. Тулбарът ще бъде съхранен при излизане от прозореца за персонализиране, ако има съдържание в него.



Потребителите на Firefox могат да добавят и собствен тулбар чрез опцията "Нова лента", въвеждане на име и добавяне на желаните бутони

Ако искате да премахнете вашия тулбар, просто премахнете всички бутони и елементи за разделяне, докато сте в прозореца за персонализиране – след излизане от прозореца, тулбарът ще изчезне.

по темата: „Оптимизация на лентите във Firefox”

добавете коментар...

  1. 390

    opera norway

  2. Светослав

    хахахах

  3. tst

    Несериозни сте. Хората дадоха толкова предложения във Facebook, а заглавието още не е сменено.

  4. Tania

    Как да персонализираме менюто на Firefox

  5. 5ko

    Ало, къстъмизаторчето, да вземеш да си оправиш българския, че напоследък ми писна от изкривени правежи. То не беше таргетиране, адмириране, хоспитализиране, постване…

  6. dc

    От край време има проблем с превода на различни термини.. и това идва от самодейноста на разни набедени преводачи свикнали да превеждат булевардни романи, но говорещи на Вие с компютрите…

  7. Николай

    Паисий е много прав.Имате големи проблеми с превода.Нека поне след Гугъл преводача,някое техническо запознато лице хвърля по едно око на статиите.Иначе браво добрите и актуални информации!

  8. Паисий

    Да ви имам и българския език! От заглавието само три думи са на български как, да и на. Защо не си вземете някой свестен преводач от английски!!!

Коментар