Джентълменска дума за АCTA даде Борисов

"Джентълменско споразумение" е подписал премиерът Бойко Борисов с Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги, обяви нейният председател Янаки Ганчев.

"Не на контрола в интернет" казаха от Сдружение за електронни комуникации, Асоциация на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги и Интернет общество
Споразумението с премиера гласи – АCTA да не бъде ратифицирано от Народното събрание или да бъде ратифицирано с условието, че никой по никакъв начин не може да налага контрол на трафика в интернет и не може без съдебна санкция да търси информация за личните данни на потребителите. Повече за АСТА четете тук.
"Подписът на Бойко Борисов не гарантира, че парламентът ни няма да ратифицира АCTA", уточни Невен Дилков, председател на управителния съвет на Сдружение за електронни комуникации, но прави възможен хепиендът. В противен случай – при ратифициране, от кабинета на министър-председателя ще трябва да предложат проектозакон в смисъла на ACTA.

АCTA ще промени бизнес модела

Невен Дилков, управител на Нетера и председател на Сдружение за е-комуникации

"Ако се въведе подобен контрол на трафика в интернет, това ще създаде допълнителни задължения за интернет доставчиците, за които те нито са компетентни, нито имат търговската необходимост да ги правят. Това силно ще повлияе върху бизнес модела на интернет доставчиците; ще ви дам един  пример – апаратурата за контрола на достъпа до интернет струва почти колкото оборудването за предлагане на услуги в този бизнес изобщо. Нещо повече – никой от нашите служители не е компетентен да борави с данните, които се очакват, и аз като управител не мога да гарантирам за компетентността на моите подчинени за нещо, за което никой не е предвидил обучение. Ако такива задължения се вменят на интернет доставчиците у нас, предполагам, че някои играчи ще се откажат от пазара, който и без това е труден – като всеки бизнес впрочем".

На 11 февруари в повече от 150 града в цяла Европа ще се организират протести на потребители, неодобряващи условията на международното споразумение. По неофициални данни, на страниците за събитието в социалните мрежи са потвърдили близо 30 000 потребители. Интересното е, че до момента в Гърция не взимат участие. Протестното шествие започва от 11 ч. в София пред НДК, Варна – Козирката, Русе – Общината.

по темата: „Джентълменска дума за АCTA даде Борисов”

добавете коментар...

  1. kiro

    Лошото е че българските политици не се допитват до народа, а подписват всичко тайно и предварително. Освен АКТА така беше подписано и за Шиистовия газ. Сега трябва да плащаме неустойка по договора за газа – $100 милн. Та това са нашите управляващи!

  2. Nevermind

    User, време беше да се съберат в новините! :)))))))

  3. User

    Повръща ми се вече от тая Акта.Само в хладилника я няма.Или ще е Акта, или Бойко, Акта, Бойко……………………………….!

  4. Петков

    Малко да не стане като – Ние подписваме против, ама те го приемат, ние подписваме против, ама те го приемат… Борисови работи. Истината е в протестите, протестите, протестите. Само хората могат да покажат заедно, че това е малоумно! Колкото повече се съберем пред НДК, Варна и Русе, толкова по-добре!!!

  5. Валентин

    Неприемливо е да има контрол на трафика! Това го искат само тоталитаристите американци! В никакъв случай това не трябва да се допуска!

    Другото е да не се бърка авторското право със шпионажа, трябва веднъж за винаги да се направи разлика между двете!

Коментар