Сърдечен пулс зарежда кардиостимулатор

Учени са на път да преодолеят проблема със зареждането на батерията на кардиостимулатора. Въпреки че тези животоспасяващи устройства изискват нищожна енергия, батерията им все пак трябва да се сменя на всеки 4-5 години, което е свързано с многократни операции.

Медиците предлагат различни решения на проблема – от използване на захарта в кръвта до енергия от ходенето или движението на ръцете. Всеки подход обаче има своите недостатъци – или оказва влияние на обмена на веществата в организма, или предполага достатъчно сериозни операции, като например прокарване на проводник от крайниците към гръдната клетка.

Група учени от космическата индустрия намериха ново решение на проблема. Те предлагат зареждане на кардиостимулатора (наричан още пейсмейкър) от вибрациите на гръдната клетка, получавани от биенето на сърцето. Така се създава затворен цикъл, който елиминира нуждата от операции за смяна на батерията, съобщава Американският институт по физика.

В гръдната клетка се имплантира пиезоелектричен материал, който преобразува кинетичната енергия в електрическа. Тестовете показват, че устройството работи без проблеми при удари в диапазона от 7 до 700 в минута, т.е. покрива с много голям аванс долната и горната граница на сърдечния пулс.

Генерираната енергия е осем пъти повече от необходимата за работа на кардиостимулатора. В момента учените разработват биосъвместим прототип на устройството.

Коментари по темата: „Сърдечен пулс зарежда кардиостимулатор”

добавете коментар...

  1. Икономика

    С останалата енергия предлагам да си зареждаме телефона 😀

  2. kk

    Гръдната клетка ме довърши…

Коментар