Нови договори гарантираха старта на Галилео

Нови спътници и ракети носители ще гарантират старта на „Галилео“ през 2014 г. Подготовката за предоставяне на подобрени услуги за спътникова навигация за гражданите върви по план, след като в Лондон бяха подписани три нови договора, съобщи Европейската комисия.

Галилео ще осигури на потребителите навигационни услуги с висока точност (снимка: OHB-System AG)

Единият договор е с германското дружество „OHB System“ AG за 8 спътника на стойност около 250 милиона евро. Вторият договор е подписан с „Arianespace“ от Франция за правото да бъдат извършени до три изстрелвания с помощта на „Ариана 5“ срещу заплащане на 30 милиона евро.

Третият договор, на стойност около 30 милиона евро, е подписан с френското дружество „Astrium“ SAS, за да се създаде възможност с всяко изстрелване на ракетата носител „Ариана 5“ в орбита да бъдат извеждани по 4 спътника „Галилео“.

Понастоящем спътниците „Галилео“ се изстрелват по двойки с руската ракета „Съюз“. Комисията успя да ускори процеса чрез увеличаване на броя на спътниците, които ще бъдат изстреляни в орбита до 2014 г.

Конкретното разгръщане на програмата протича навреме и в рамките на бюджета. Европейците ще могат да се възползват от възможностите на подобрената спътникова навигация, които ще бъдат предоставени от „Галилео“ през 2014 г.“, коментира заместник-председателят на Европейската комисия Антонио Таяни, който отговаря за промишлеността и предприемачеството.

„Галилео“ ще предостави на потребителите възможност да установяват точните си координати във времето и пространството, също като с GPS, само че с още по-голяма точност и надеждност. Системата ще подлежи на европейски граждански контрол и ще е съвместима с американската GPS и с руската ГЛОНАСС, като по отношение на някои от услугите си ще има и оперативна съвместимост с тях, но ще бъде независима от тези системи.

Услугите на „Галилео“ ще допринесат за развитие на много отрасли на европейската икономика: електрически мрежи, дружества за управление на флоти, финансови транзакции, морски транспорт, спасителни операции, мироопазващи мисии – за всички тях безплатните услуги на „Галилео“ ще бъдат от полза.

С поръчаните днес 8 спътника и с вече договорените 18 спътника, два от които са в орбита от 21 октомври 2011 г., до края на 2015 г. общият брой на спътниците ще стане 26. Второто изстрелване на още два спътника „Галилео“ ще бъде осъществено по-късно тази година.

Програмата „Галилео“ се състои от две фази: „валидиране в орбита“, която вече е в ход,и „пълен работен капацитет“. Цялата система ще се състои от 30 спътника в орбита, както и от 2 спътника на Земята, които при необходимост ще заменят спътниците в орбита.

Част от системата ще бъдат и разположените в Европа контролни центрове, както и мрежа от изградени по цялото земно кълбо сензорни станции и станции за връзка „земя-спътник“.

Коментар