Първите “стодоларови” лаптопи идват по… $150

Нашумелият проект “Лаптоп за всяко дете” вече дава резултати. Този месец първите евтини мобилни компютри ще потеглят към своите потребители в осем страни по света.
Очаква се началната партида да наброява само 2500 лаптопа в рамките на пилотен проект. Известна е вече и цената на обявените като “стодоларови” лаптопи и тя е 150 долара, според Ройтерс.
Масовите доставки по проекта, ръководен от Николас Негропонте и Масачузетския технологичен институт (MIT), би трябвало да започнат по план през юли т.г. Тогава 5 милиона от евтините мобилни компютри ще бъдат раздадени на правителствата на страните, заявили поръчки.
Лаптопите са ориентирани към децата в развиващите се страни и се отличават с някои екзотични възможности като манивела за зареждане на батерията и дисплеи, които са читаеми на пряка слънчева светлина. Освен това те нямат твърд диск, а зареждането на операционната система Linux става от флаш памет.
В допълнение, машинките имат видео камера и безжична връзка, която ще позволи на малчуганите в отдалечени райони да комуникират. Когато бъдат подложени на слънчева светлина, дисплеите на лаптопите ще превключват от цветен в черно-бял режим, за да се четат.
Очаква се все пак цените на тези екзотични устройства наистина да достигнат нивото 100 долара още през следващата година, когато ще бъдат произведени 50 милиона броя. Към 2010 г. въпросните компютри ще се продават на правителствата за по-малко от 100 долара бройката. Планът предвижда дотогава 150 милиона деца по света да бъдат снабдени с евтини лаптопи, наречени XO.
Първите страни, които ще получат лаптопи от пилотния проект през февруари, са Бразилия, Либия, Пакистан, Руанда, Тайланд, Уругвай, Етиопия и Индонезия.

Коментар