ETERNUS DX80 S2 – първенец в своя клас

Сторидж система на Fujitsu показа най-добра производителност в своя клас при тестове с SPC Benchmark-1, съобщиха от компанията. Тестовете са проведени през януари тази година.

Продуктът ETERNUS DX80 S2 е разработен специално за пазара на малки и средни фирми и като такъв демонстрира най-добри резултати по показателя цена – производителност в базовия клас дискови масиви.

Тестващата програма симулира критични бизнес приложения, изпълняващи много на брой сложни транзакции. За измерването на производителност на операции по четене/запис с произволен достъп, SPC Benchmark-1 симулира оперативни натоварвания с онлайн транзакции, операции с бази данни и имейл системи.

Подробни резултати от теста тук.  

 (http://www.storageperformance.org/results/benchmark_results_spc1)

Резултати на ETERNUS DX80 S2 в теста SPC Benchmark-1
Измерване

Резултати

Забележка
SPC-1 IOPS

34,955.02

Максимална пропускателна способност за входно-изходни заявки
SPC-1 цена-производителност

$2.25/SPC-1 IOPS

Цена за SPC-1 IOPS
Общ ASU капацитет

9,700.000 GB

Общ капацитет на съхранениена тестваната система
Ниво на защита на данните

Защитени (Огледално)

Ниво на защита на данните, използвано за тестваната система

ETERNUS DX80 S2 е второ поколение, базов модел SAN дисков масив от продуктовата линия на Fujitsu. Този продукт изглежда добро решение за фирми, които имат до 500 служители  – независимо от бизнес сферата, в която се развиват. ETERNUS DX80 S2 е подходящ за всякакви приложения: съхранение на бази данни, файлове, виртуализация и т.н.

„Предвид ситуацията на пазара и фактът, че се търсят най-вече решения от базов клас, ETERNUS DX80 S2 представлява отличен избор за тези, които търсят производителност на добра цена“, коментира Тодор Тодоров, консултант технологични решения във Fujitsu.

Системата може да бъде поръчана в конфигурация с един или два контролера, поддържа до 120 на брой дискове SAS, NL-SAS и SSD с форм-фактор 2.5 и 3.5 инча.

Няма да сме казали всичко важно, ако не споменем технологичните предимства, с които се отличава сред конкурентите си този представител на ETERNUS DX семейството.

Потребителите могат да разчитат на гъвкавост при избор на интерфейс за връзка към хостовете. ETERNUS DX80 позволява комбиниране на FC 8Gb/s, iSCSI 1Gb/s и 10Gb/s, FCoE 10Gb/s модули, които могат по всяко време да се добавят или заменят.

Подобна гъвкавост спестява пари и усилия в случаите, в които клиентът си е закупил сторидж с 1Gb/s iSCSI свързаност, а след време реши да премине към 10Gb/s iSCSI. Това става лесно, като просто се замени съответният модул.

Или – след като се е сдобила с масив с FC 8Gb/s портове, пред фирмата няма никакви затруднения да добави FCoE 10Gb/s и по този начин да не плаща за оборудване от начало. В момента на пазара се предлагат сторидж решения с фиксирани хост портове. Неудобството при тях е, че ако собственикът им поиска да ползва свързаност от друг тип, това означава да си закупи направо нова сторидж система.

Което ни отвежда до следващия възможен въпрос – има ли защита на инвестицията в такива решения? Добрата новина е, че има.

Всички ETERNUS DX масиви използват общ набор от функционалности. Собствениците на ETERNUS DX80 S2 могат да разчитат на ъпгрейд до масив от по-висок клас в семейството ETERNUS DX. При това – нещо много важно за бизнеси, които не търпят принудителни паузи – без прекъсване на работата и без да се налага миграция на данни.

„Предлаганата функционалност е уникално удобство, защото позволява масив от базов клас да се ъпгрейдва към среден и висок клас масив. Преимуществото за клиентите е, че ще избегнат закупуването на нов сторидж –  заплащат само ъпгрейд и си спестяват евентуални главоболия при мигриране на данни“, поясни Тодор Тодоров.

Въпреки че ETERNUS DX80 S2 е базов клас дисков масив, той предоставя функционалност, която дава възможност на предприятията да оползотворят в максимална степен дисковото си пространство. Благодарение на Thin Provisioning, физическото пространство може да не бъде предварително алокирано, а да се използва само когато върху дисковете се записва информация.

Друго удобство за потребителите на ETERNUS DX80 S2 представляват динамичното преместване и обединяване на логически дялове и промяна на RAID групите. Тези възможности са включени в базовата цена на модела. С тяхна помощ логически дялове могат да се преместват между различни RAID групи, различен тип дискове, обединяване на логически дялове – и всичко това без да се прекъсват текущите задачи.

След изброеното дотук, някой ще си помисли, че управлението на подобна система за съхранение е сложно. Нищо подобно, всеки модел идва със стандартен софтуер за управление, наблюдение и конфигуриране – ETERNUSMgr, с графичен и CLI интерфейс. Освен това на разположение на потребителя са следните улесняващи ежедневието инструменти: Advanced Copy Manager, който е допълнителен софтуерен модул за конфигуриране и управление на всички типове процеси по копиране; Storage Cruiser – модул, който се грижи за цялостно наблюдение на SAN инфраструктура и нейното графично изобразяване, локализиране на потенциални тесни места, изготвяне на статистики и др. Advanced Copy Manager и Storage Cruiser правят възможно централизираното управление на повече от един масив едновременно.

С удоволствие ще допълним, че продуктът на Fujitsu е разработен в духа на глобалната грижа за намаляване на консумираната електроенергия. ETERNUS DX80 S2 поддържа специален режим ECO-Mode, с чиято помощ се намаляват оборотите на групи от дискове, които не се достъпват за определен период от време. Намаляването на оборотите намалява и количеството консумирана от масива електрическа енергия. Което от своя страна се отразява най-положително в сметката за ток на фирмата.

При случай на срив в захранването, данните са защитени. ETERNUS DX80 S2 използва висококачествени кондензатори, които осигуряват необходимото аварийно захранване на контролерите при отпадане на централното електрозахранване. При тази ситуация информацията, съхранена в кеш паметта на контролерите, се записва върху вградена флаш памет. Това обезопасяване запазва данните на фирмата, без значение колко време ще бъде необходимо за възстановяване на електрозахранването.

В заключение ще кажем, че по характеристики ETERNUS DX80 S2 е отличник в своя базов клас, с потенциала да го надскочи при необходимост – само и само да угоди на своето предприятие, удобен за управление и конфигуриране, подготвен да обезопаси информацията, която достъпва. Всички тези качества на продукта, съотнесени със ситуацията на ценовочувствителния български пазар, превръщат ETERNUS DX80 S2 в отличен избор за всеки бизнес у нас.

Цената на ETERNUS DX80 S2 варира в зависимост от конфигурацията, уточниха от Fujitsu. Последната добра новина, която ще споменем засега, е, че ETERNUS DX80 S2 е вече наличен в България и може да се поръчва. С консултанта по технологични решения на Fujitsu можете да се свържете на todor.todorov@ts.fujitsu.com.

по темата: „ETERNUS DX80 S2 – първенец в своя клас”

добавете коментар...

  1. TransContinental

    Може ли да ни кажете колко струва? И дали може на изплащане?

  2. TransContinental

    Това става ли за фирма с много камиони и много логистика, счетводство и пр.?

  3. тони

    Хах. Пълна сигурност с ЕДИН ИЛИ Два контролера. ъот да фак

Коментар