GPS обувка спасява болни от Алцхаймер

Производителят на обувки Teaneck е разработил обувка, която използва GPS технология, за да записва къде се намира и да изпраща сигнали за местонахождението на собственика си. Изобретението е ценно за страдащите от болестта на Алцхаймер, които често се изгубват и не могат да намерят дома си.

Едно семейство във Вирджиния е използвало такива обувки миналия месец като част от тестовия процес на новото изобретение – и цялата фамилия е доволна. Най-възрастният член на семейството, 83-годишният съпруг и баща, който страда от Алцхаймер, неотдавна за пореден път уплашил жена си, като изчезнал, докато тя пазарува в хранителния магазин, разказва physorg.com. Сега обаче синът получава сигнали на мобилния си телефон, показващи местоположението на баща му. “Така че ако го загубим, аз мога да се обадя на сина ми и той ми казва къде е мъжът ми”, казва съпругата.

Обувката е разработвана в продължение на две години. Според статистиката, около 60 процента от хората с Алцхаймер се скитат и изгубват, а за оцеляването им от критично значение са първите 24 часа.

Досега са разработвани различни аксесоари за проследяване като например часовници, гривни и огърлици, но болните от Алцхаймер имат склонност да ги махат от себе си. Без обувки обаче не са склонни да тръгнат нанякъде, обясняват медиците.

Обувките с GPS се продават в САЩ и мнозина роднини на страдащи от Алцхаймер вече са ги пробвали – и са доволни. Цената на щатския пазар е 300 долара, а има и месечна такса за GPS мониторинга.

GPS модулът може да предава сигнал на 30 или на 10 минути. Батерията, която захранва предавателя, трябва да се презарежда периодично, като за целта е наличен куплунг за зарядно на задната страна на обувката.

Според медиците, “процедурната памет” – навици като обуването на чехлите при ставане от леглото – имат най-малка вероятност да изчезнат от паметта на болните от Алцхаймер. Затова обувката с GPS би трябвало да е много ефективна.

Коментар