НАСА излиза от програмата за Марс

НАСА планира да излезе от програмата за пускане на експедиции до Марс през 2016 и 2018 г. Проектът, известен като ExoMars, е иницииран от Европейската космическа агенция (ESA). Ако американците се откажат от участие в ExoMars, единствен партньор на Европа в проекта ще остане Русия, съобщи ВВС.

В писмо до ръководството на ESA от НАСА съобщават, че участието им в ExoMars е малко вероятно. В рамките на програмата е планирано извеждане на спътник на околомарсианска орбита и пускане на повърхността на Червената планета на голям марсоход.

Предполага се, че причините за евентуалния отказ на НАСА от участие в мисията са финансови. Според експерти, ако американската космическа агенция излезе от проекта, реализацията на някои елементи от програмата ще бъде възложена на Роскосмос.

Одобреният бюджет на мисиите до Марс е 1 милиард евро. Миналата година НАСА се отказа от участие в три скъпи космически проекта, което принуди европейските изследователи да преразгледат плановете си, разработвани в продължение на три години.

Коментари по темата: „НАСА излиза от програмата за Марс”

добавете коментар...

  1. :)

    ахахах любимото ми е теорията на конспирацията…:)
    Баси хората сте не е истина, не са били на луната, никой никъде не е ходил…абе най-добре се убедете че земята е плоска и всичко друго по темата е конспирация и лъжа…:)

  2. Timetraveller

    Американците никога не са били на Марс, както всъщност никога не са били и на Луната! Само са изпращали роботи (самоходни автоматизирани изследователски станции) на изследователски мисии, както са правили и руснаците. The Moon Landing Hoax – пропагандната измама, че американски астронавти са стъпвали на Луната, беше едно от най-скъпоструващите рекламно-идеологически шоута на миналия век.

  3. Бинго

    Американците отдавна знаят какво има там и са били там ,както и на Луната. Тези публични програми са за заблуда на хората ,че нещо се развива.

  4. керат

    Американците са твърде заети да харчат чужди пари във войни за петрола, отколкото да ги влагат в прогреса на човечеството. Много жалко, а бяха те двигателя до скоро…

Коментар