Социалните медии с превес над пиенето и цигарите

Ако меракът ви да останете онлайн 24/7 не е преувеличение, а съвсем реална потребност, учените вече знаят защо е така. Резултати от ново изследване потвърждават това, което хората наблюдават вече години: проверката на електронната поща и социалните медии са по-голяма зависимост от цигарите и алкохола.

Екип от Чикагския университет е провел експеримент чрез BlackBerry устройства, за да тества волята на 205 души на възраст между 18 и 85 г. в германския град Вюрцбург. Участниците са били помолени седем пъти на ден в течение на една седмица да идентифицират желанията, които изпитват, както и силата на тези пориви.

Екипът прегледал хиляди отговори и открил потресаващи резултати. За щастие, показва проучването, не сме абсолютни роби на порока, тъй като нуждата за сън и отдих са се оказали на първо място, пише discovery.com.

След тях обаче в списъка на “проваления самоконтрол” се нарежат желанието да се влезе в социалните медии, да се провери електронната поща и да се поработи. Тези желания са се оказали по-силни от изкушението за една цигарка или пък за питие.

Желанията за достъп до медиите са нещо, на което трудно може да се устои, защото те са масово достъпни и защото създават усещането, че не е скъпо да се реализира подобно желание, обясняват учените. За разлика от тях, цигарите и алкохолът костват повече, вкл. във финансов план, обясняват експертите.

Все пак трябва да се внимава: честото използване на социалните медии може да “открадне” доста от времето на хората.

Коментар