САЩ въвеждат релсово оръдие

Американската армия е на път да приеме на въоръжение първо по рода си релсово оръдие. Електромагнитната „пушка”, известна като „railgun”, ще бъде монтирана в бъдеще на всички военни кораби.

Снарядът от релсовото оръдие ще развива скорост от 7500 до 9000 км/ч. Далечината на полета достига 185 км с възможност за увеличаване до 400 км.

При изстрелване се отделят 32 мегаджаула енергия. За справка, един мегаджаул е достатъчен лек автомобил с тегло 1 тон да развие скорост 160 км/ч.

Промишленията вариант на релсовото оръдие е създаден от компанията BAE Systems. Очаква се скоро да започне серийно производство на новото оръжие, тествано за първи път през 2010 г.

по темата: „САЩ въвеждат релсово оръдие”

добавете коментар...

  1. Prosatanos

    До Валери, за това нещо се ползва центруфуга, не е необходимо много дълго уръдие, но по този начин могат да се изстрелват само товари, нищо живо ( живите организми не биха понесли натоварването от ускорението ).

  2. Валери

    Могат да помислят, и да направят оръдие за изстрелване на модули, товари и спътници в орбита около земята, но оръдието трябва да е дълго с километри/на високо около екватора/, което е възможно. Снарядите на оръдието трябва да са управляеми иначе си губи смисъла.

  3. Анонимен

    Ами хайде сега и една война да си направят, че да го тестват на реално.

Коментар