Да отгледаш шампиони собствено производство

През март в учебните зали на Телерик ще бъде напечено. Тогава започват безплатните курсове за студенти по: уеб дизайн, HTML5, CSS, както и разработка на софтуер в клауд среда – изцяло нов курс. Наред с това обучителите на Телерик ще се захванат с безплатна подготовка на ученици за национални състезания по информатика – Алгоакадемия. Не на последно място Телерик възнамерява да увеличи школите си по програмиране в страната за най-малките.


За деветгодишните няма проблем да усвоят силата на алгоритмичното мислене

За всичко това ни разказаха Николай Костов и Ина Добрилова от Телерик. Николай е обучител в академията от 1 година. Преди това пише проекти на свободна практика – „от малък, може би от 6-и клас, и изкарвам парички с писане на сайтове от 8-и“. Учи в НПМГ, профил химия и биология, после се пренасочва към компютрите. В момента е 3 курс компютърни науки във ФМИ. А Ина има сложната задача да организира по градове различните обучения, чийто брой амбициозно расте.

Какво предстои в Академията за най-малките?

Ина: Кидс академията стартира пилотно в София през октомври 2011 г. с ограничен брой места – провежда се в Първа частна математическа гимназия, съответно с ограничен брой компютри т.н. Сега обаче сме готови да посрещнем до 200 деца от 4 до 6 клас, които да обучаваме в основи на програмирането. Всяка неделя, до края на учебната година. Работим заедно с Явор Никифоров, преподавател в Софийската математическа гимназия.


Ина Добрилова има тежката задача да организира провеждането на външни и вътрешни академии на Телерик

Двеста деца от 4 клас? Звучи ми фантастично. Не ли е рано за тази възраст?

Не е рано – в академията ни за студенти имаме ученици от 11-12 клас, които са толкова напреднали, че няма как да не вървят с по-големите курсисти.

Същото важи и за по-малките. В 4 клас децата са готови да се обучават по информатика. Както в професионалния спорт – най-добрите играчи се занимават със съответната дисциплина от малки. Колкото по-млади започнат да програмират, толкова по-конкурентоспособни се оказват в определен момент. А тук говорим за полагане на основите на алгоритмичното мислене, не става въпрос за разработване на кой знае какви сложни програми.

Как ще организирате обучението в Кидс академията?

Кидс академи е за деца от 4 до 6 клас. Понеже са малки, за да пътуват до София, освен това при тях обучението по информатика започва от нулата, си партнираме с преподаватели в градовете извън столицата. Стартирахме инициативата от 1 октомври миналата година с школи в 11 града. Първият резултат от това начинание беше когато следващият месец на турнира по информатика в Шумен (през декември) участваха два пъти повече деца, отколкото в предишни години.

Кой осигурява материалната база в градовете? 

Преподавателите получават от Телерик финансиране, за да наемат зали, и да си осигурят материали за обучение. В някои градове това се случва с помощта на директорите. Това, което ние правим е, да осигурим допълнително финансиране за преподавателите, без което нещата най-вероятно нямаше да се получат. От друга страна, всеки месец организираме онлайн състезания, в които децата получават допълнително увереност. Качваме резултатите от тях на нашия сайт – в момента могат да се видят данните от последното, проведено през януари, състезание. Така се вижда напредъкът на децата във времето.(Школите на Кидс академия по градове вижте тук).


Час в Академията по програмиране на Телерик за най-малките ученици в Кърджали

Разкажете повече за финансирането и избора на преподаватели. 

Финансирането на преподаватели е обявено на сайта (Вижте тук). Всеки учител, който има желание да се включи в Кидс академията, може да кандидатства.

Обучавате и по-големи деца?

Правим Академията за гимназисти от година и половина. По принципе за деца от 7 до 12 клас, но може да дойде всеки ученик, който се чувства подготвен. Детето трябва да има някакви базови знания по информатика, не започваме съвсем от нулата. Идват деца от цяла България. Капацитетът на залата в София е 250 места, над стотина деца идват от други градове. 

Николай: Събираме се с учениците всеки месец и за 3 дни разучаваме конкретна технология. От ноември до октомври миналата година проведохме курс по PHP.

А с каква цел създавате Алгоакадемията?

Николай: Алгоакадемията е продължение на нашата инициатива за обучение на ученици от 8 до 12 клас. Тя е подготовка за една от двете олимпиади по информатика или информационни технологии.


Един от четиримата обучители – Николай Костов, пише код от 6-и клас

Подготовката при нас е такава, че миналата година имахме шампиони – наше производство. Сега ще ги подготвяме за следващата олимпиада – по информатика. Това е състезание, по-близо до математиката, в което децата решават задачи с алгоритмична насоченост. За разлика от нея, олимпиадата по ИТ дава задачи с практическа насоченост – сайт, програма. Затова обучението трябва да е различно.

Тоест, целта ви е подготвите децата от различна възраст за националните състезания?

Ина: Да, за състезанията на Министерство на образованието, националните турнири “Джон Атанасов”, олимпиади.

Момичетата проявяват ли интерес?

Николай: 20-25% от децата, които идват, са момичета, но по принцип в нашата професия няма много жени.

Николай, защо водиш обучение по „качествен програмен код“ за студенти?

Моите наблюдения са, че много колеги не се съобразяват с определени практики при писането на код. В повечето случаи трябва да започнат работа в някоя фирма, да поработят поне година и едва там, като виждат от напредналите си колеги, да се научат и сами Качественият програмен код означава не само начинът, по който се пише, но и необходимостта после този код да се документира. За да може след това когато някой мине след теб – да разбере какво си искал да напишеш и това всъщност е основното. Да можеш ти след 4-5 години да се върнеш към своя код, без да се смееш на това, което си писал. Освен това качественият код включва source control системи и изобщо хубавите практики при разработката на софтуер. На това учим и нашите курсисти.

Колко време отделяте на обучението по качествено писане на код?

Правим 15 срещи по 3 часа, значи общо 45 часа.

Включвате курс по разработка на софтуер в облачна среда. Май сте първите?

Да, това е нещо ново. Мотивите ни са от една страна, да кажем, чисто егоистични. Телерик разработва софтуер за облачна среда. И най-малкото нашите служители могат да се възползват от такова обучение. От друга страна се опитваме да сме в час с най-новите тенденции. Дори може би сме закъснели с един семестър.

Във ФМИ получавате ли обучение в концепцията на облака?

Не, разбира се. Асистентите започнаха да споменават за клауд, но според мен е рано да влезе в официалната учебна програма.

В този смисъл какво ще научат вашите курсисти? 

Ще направим обучение не за конкретна клауд технология, а за концепцията на облака по принцип, за концепцията на разпределени системи въобще. За това какви са ползите от облака. За кратко ще се спрем на различните технологиии – на Google, Microsoft, Amazon, без да ги разучаваме – за тях има написани книги от по хиляда страници, и не това е нашата цел. Предвидили сме 45 учебни часа.

Въведение в концепцията за облака? 

Точно така. Ще се опитаме да предадем концептуално знание за облака.

 

по темата: „Да отгледаш шампиони собствено производство”

добавете коментар...

  1. Рая

    Чудесно! Дано да намерим начин и да останат след това в България!

Коментар