Британски съд излъчва онлайн в Twitter

Върховният съд на Великобритания започна да извършва преки предавания на процеси с помощта на Twitter. Първото онлайн излъчване беше репортаж от церемонията по полагане на клетва от новия съдия Джон Рийд.


Британския върховен съд въвежда иновативна практика на онлайн предаване на заседанията
 

Потребителите на социалната мрежа можеха да видят на своите компютри всички събития, които протичаха в залата по време на церемонията, съобщи британският Телеграф.

Върховният съд на Великобритания получи разрешение за онлайн излъчване в Twitter още през февруари миналата година, но първите съобщения в мрежата започнаха да се появяват едва тази седмица.

Нововъведението е уникално за съдебната система. Към момента нито един друг съд в света не поддържа преки предавания на открити съдебни заседания през социални мрежи.

Twitter е избран за тази цел като един от най-опростените начини за информиране на хората по целия свят за резултатите от съдебни решения и други новини, идващи от институцията.

Микроблогът на Върховния съд ще заработи с пълна сила от момента на огласяване на решението по жалбата на основателя на Wikileaks Джулиан Ассандж срещу екстрадирането му в Швеция.

Коментар