Да има иновация във всеки европроект, предлага Божидар Данев

Към сериозно внимание върху възпроизводството на човешкия потенциал в науката и иновациите у нас призова председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той коментира доклад на Световната банка на тема как иновациите работят за България.


Добавената стойност при ИТ патенните е най-висока, подчерта Божидар Данев
 

"Иновации се правят с хора. Не може да съществува наука без човешки ресурси", каза Божидар Данев.

За да се насърчат иновациите, е наложително да бъде поставен акцент върху развитието на приложната наука, както и на иновацията в различни сектори на икономиката, смята председателят на БСК.

"Когато говорим за иновации, трябва да сме наясно, че всички чуждестранни компании изнасят развойната си дейност навън и по този начин изнасят и добавена стойност, включително и иновационна. Затова е важно да се мисли как да се задържат инвестициите в България, както и как да се развиват иновациите на местно ниво. Истина е, че нашите патенти в последно време са в областта на информационните технологии, където добавената стойност е висока, а иновацията – скъпа. И лесни за изнасяне", смята председателят на БСК.

От камарата предлагат при обществени поръчки и при изпълнението на европроекти да се въведе задължително изискване за иновация. Като основание от БСК посочват факта, че в проектите, финансирани от ЕС, няма сериозни изисквания за иновации – като резултат строим магистрали по остарели технологии, например.

Според доклада на Световната банка конкурентоспособността на страната ни в световен план се е подобрила през последното десетилетие, но е необходимо да се направи още. Същевременно, в индекса на Съюза за иновации за 2011 г., публикуван по-рано тази седмица, България е в последната група – държави с ниво на иновации доста под средното за ЕС.

Коментар