HP Pavilion dv6-6c57ea – мил работяга

Серията Pavillion на Hewlett Packard винаги се е асоциирала с висок клас и още успешно поддръжа този имидж. HP Pavilion dv6-6c57ea е добре оборудван за тежките задачи на ежедневието, без да ни лишава от нищо в забавлението. Дизайнът е отново на висота.

Първото впечатление е важно 

За изискания имидж на ноутбука допринася метализираната пластмаса на капака и площта около клавиатурата. Така се постига баланс межу благородния метален външен вид и разумната тежест. Ефектно е оформено логото – релефно и шлифовано до огледален блясък, блести при силна светлина, а при слабо осветление сияе за сметка на подсветката на матрицата на екрана. Пантите отделят и повдигат екрана над шасито и позволяват разварянето му под ъгъл от почти 180°.

Аудио системата е с комплект говорители Beat, с красиво оформена решетка. Звукът е силен и с достатъчно добро качество дори на максимум – гаранция, че за пълно мултимедийно изживяване няма да ви е необходимо да прибягвате до помощта на слушалки или външни колонки.

Клавиатурата е пълноразмерна клавиатура с интегриран цифров блок и с модерните клавиши в „островен стил“, клавишите са удобни, с мек ход, но малките стрелки изискват свикване, защото са с намален размер. Тъчпадът е голям и удобен, макар че според мен пластмасата за изработката му можеше да е по-добре подбрана – твърде гладка е и в следствие на това не винаги реагира достатъчно добре на жестовете. За сметка на това е със светещ кант – ефектно решение, на дизайна, в унисон с лого-то на марката. Макар ноутбукът да не е от професионалната серия, от НР са му сложили четец за пръстови отпечатъци – приятна, макар и не често ползвана екстра. 

Дъното на ноутбука е от черна пластмаса, леко контрастираща с металния вид на цялия модел. Предполагам, че сребърна или сива пластмаса биха се съчетали далеч по-приятно за окото. Корпусът е изненадващо дебел, в разрез с модерната тенденция на изтъняване при съвременните ноутбуци. 

Като цяло формата е само с меки овали и приятни вдлъбнати. Цялостното впечатление от дизайна е на плавна закръгленост. 

Функционалност

HP Pavilion dv6 стъпва на последно поколение Intel Core платформа, с най-модерния за момента поцесор i3 – 2350M и осигурява достойна за своя клас производителност.

Екранът е 15,6 инча (39,6 см), с най-масовата разделителна способност – 1366 × 768. Матрицата е гланцова, както е прието при потребителските модели.

Графиката е хибридна с ръчно превключване: според целите ви може да пестите заряда на батерията с вградената Intel HD 3000 или при нужда от графична мощ да активирате наличната AMD Radeon HD 7470M с 1 гигабайт GDDR5. Макар в този ценови клас Radeon графиката да се представя добре, ако планирате да играете игри ви, препоръчвам да изберете някой от по-мощните модели на AMD.

Дисковата подсистема е представена от 750 диск 5400 об/мин и DVDRW оптическо устройство. Паметта е станалата масова DDR3 с малко по-нетрадиционен капацитет – 6 гигабайта. Ако на някой му се струват много, съветът ми е – при сегашните цени на паметта това е разумна инвестиция – повечето памет води до по-рядко използване на диска, което дава комфортни условия на работа и по-дълъг живот на батерията.

Стигнахме до детайлите. Петнасетицата dv6-6c57ea е щедро оборудвана с входноизходни портове: четири порта USB, два от тях с поддръжка на стандарта USB 3.0 и цели два изхода за слушалки. Портовете са стандартни, с задължителния за мултимедийните устройства HDMI. Приятно изненадва наличието на USB 3.0 – поради все още слабото предлагане на периферни устройства много производители го пренебрегват.

От комуникационните интерфейси си заслужава да споменем WiFi адаптера с Intel WiDi (wireless display) технология. Подобно на USB 3.0, устройствата с поддръжка на WiDi са все още екзотика, но неоспоримото удобство, което предлага безжичното свързване към екран го прави изключително полезна екстра. Особено у дома, където всеки се опитва да избегне купчината кабели.

Списъка с полезните интерфейси затваря вграденият Bluetooth 3.0.

Изключително добро впечатление ми направи външният захранващ блок. Устройството, по мое мнение, е много по-компактно от аналогичните на други производители и макар този ноутбук да не отличава с голяма мобилност, възможността да се спести малко тегло и размери в чантата не са за пренебрегване. Това донякъде компенсира теглото от 2.91 кг. на самия ноутбук.

В съответствие с традициите в Pavillion серията, преносимият компютър се продава с фабрично инсталирана Windows 7 Home Premium операционна система (64-битова, за да може ефективно да адресира 6-те гигабайта памета)

Не тествах батерията, защото в HP Pavilion dv6 акцентът не е върху мобилността. Близо 3-те килограма теггло го правят неудобен за разнасяне. Моделът се позиционира по-скоро като мобилен десктоп с мултимедийни възможности.

Препоръчваме този ноутбук на хората, за които той е проектиран – домашните потребители и любителите на мултимедията. Макар че спокойно би се справил с повечето масови професионални приложения, високото му тегло и разсейващите светлинни елементи от дизайна го правят по-малко подходящ за ежедневни бизнес задачи.

Харесаха ни: изискания външен вид, добрата изработка, мултимедийните възможности, захранващият адаптер.

Бихме искали: дизайнерите да го подложат на лека диета.

 

 

по темата: „HP Pavilion dv6-6c57ea – мил работяга”

добавете коментар...

  1. Plastisho

    Снимките са чудесни на плочките на пода 🙂 без осветление ех…

  2. Шатра

    Я работяга
    я тояга…

Коментар