Основателят на BitTorent ще „убива” телевизията

Създателят на протокола BitTorrent Брам Коен заяви, че си е поставил за цел да унищожи телевизията. На конференция, посветена на потоковото предаване на медийно съдържание, Коен демонстрира технология BitTorrent Live, която може да се използва не само за организация на видеоконференции и преки предавания, но и като алтернатива на телевизията.


Брам Коен, създател на BitTorent, заплаши – на шега или не – телевизията с нов протокол за потоково предаване на видео (снимка: Уикипедия)
 

По думите му, BT Live може да предава качествена картина и звук с минимално задържане. Освен това, новата технология е достъпна ценово, съобщава GigaOm.

Така например, 12 потребители, гледащи видео в стандартна резолюция, генерират 120 килобайта в секунда. Това означава, че източникът на данните няма да плаща за „тлъст" интернет канал, за да е достъпен до голям брой желаещи.

Технологията за предаване на потоково видео в BitTorrent Live е подобна на тази, която ползват много от известните торент-тракери. Натоварването се разпределя между всички потребители, а не разчита на единствен източник.

Коен твърди, че е работил три години върху технологията, но въпреки това е готов да я предостави безплатно на всеки, който иска да я използва за извличане на изгода.

Публична бета версия на BitTorrent Live е достъпна за сваляне от сайта на проекта.

по темата: „Основателят на BitTorent ще „убива” телевизията”

добавете коментар...

  1. uTorrnet

    Дай Боже повече такива хора!

Коментар