Tаблет или нетбук? Кое е водещото в избора?

На пръв поглед разликата между таблета и нетбука е очевидна. Кое обаче ще предпочетете? И можете ли да аргументирате избора си? Да видим кое различава таблетът от нетбука.

1. Таблетът има сензорен екран, а нетбукътне. С пръсти по екранаосвен да зацапате дисплея, друго няма да постигнете.
2. Нетбукът има клавиатура. Някои таблети вървят в комплект с клавиатура, тя обаче е опция. Работата е там, че таблетът е замислен като устройство за консумация на съдържание, а нетбукъти за създаване, и за консумиране на съдържание.
Нещо ново дотук? Нищо, нали? Добре, защото и ние щяхме да се изненадаме, ако беше обратното. Продължавате ли да четете?
3. Обикновено нетбукът тежи повече.
4. Нетбуците са и по-дебели, при тях могат да се разположат повече и то пълноразмерни портове. За таблетитене винаги, но най-често остава възможността за miniUSB и miniHDMI интерфейс.
5. На нетбукът му е нужно още време, за да премине в режим на готовност. Таблетите сесъбуждатпо-бързо.
6. Животът на батерията на таблетите е по-дълъг, тъй като обикновено имат по-енергоефективни процесори (ARM). 99% от нетбуците савдъхновениот Atom на Intel, който консумира повечко енергия. Таблетите с ядро на Intel са рядкост.
7. Потребителите на таблет са обречени да ползват iOS, а също така и Android, просто защото актуалният за момента Windows 7 не е оптимизиран за навигация с допир. В което няма нищо лошо, впрочем.
8. Повечето приложения за таблети са замислени да се използват онлайн. Може би защото мястото за съхранение на данни е по-малко. Обикновено нетбуците са с твърд диск, а таблетитес твърдотелен, който има по-скромен обем.
9. За съвсем малки деца таблетите са по-удачен избор. Навигирането с пръсти им идва отвътре. Така могат да се забавляват на задната седалка в колата и сами. Не можем да кажем същото обаче за работата с клавиши и тъчпад.
10. Като цяло нетбуците са по-евтини. Причината е, че в асемблирането им се използват от по-евтините LCD дисплеибез капацитивност.
Ами, май стига толкова. Вие сте наред.

Коментари по темата: „Tаблет или нетбук? Кое е водещото в избора?”

добавете коментар...

  1. Chanel

    Усмивко, абсолютно си прав. Таблетите ТРЯБВАШЕ да са по-евтини.

  2. :)

    Само да кажа на zmaeYpc че нищо не ти спъва купуването на музика и книги в България приятел, има си електронни магазини за всичко…спъва те това че при средна заплата 500-600 лева трудно ще отделиш 100-200 лева за музика на месец нали?

  3. :)

    Корпорациите са глупави и алчни. Алчни защото направиха таблетите по-скъпи от нотбуците надявайки се да цицат от бума на таблетите, а глупави защото сами си отсякоха клона на продажби. Няма кой масов пазар да ти купи таблет за 1100 лева на цената на 2 лаптопа…Таблетите трябваше да струват 100-200 евро, това им беше идеята и затова имаше бум. Сега ще има КУРЕЦ и смешни продажби на безумно скъпи таблети.

  4. zmeYpc

    // до писалия в (16/02/2012, 09:16) !!!
    100-200 лева? Защо. Искам като ITunes. Такива цени искам. Но в България. Иначе сте прав за средната заплата. Това също е огромен МИНУС. Другото е, че вносителите на електроника, особено с азиатски произход, приемат че 1$=1€ и така ценообразуват.
    // иначе
    Продължавам да смятам, че докато не се сменят бизнесмоделите на разпространение и няма достъпни и безплатни прил, с които потребители и автори да публикуват и качват съдържание, институции и фирми – също; докато няма ползване на електронни учебници и помагала в учебните заведения, таблетите трудно ще пробият. Тука не става въпрос да си купим Амазон Киндъл Файър, щот е евтин и да си четем книжки (легални и нелегални) или айПад, който да го хакнем да чете ПДФ (за което не е предназначен), а да имаме среда (плюс инфраструктурата на доставчиците, вижте им цените), и всичко това да позволява хората да ползват без притеснения, без кабели устройства (ултрабици или таблети) в България.
    Засега мисията невъзможна. В БГ.

  5. Месаря

    За търсещите консумация на съдържание препоръчвам котлет пред таблет.

  6. zmeYpc

    Засега нетбук. Причината е в цената. Според условията в България. разбира се бъдещето е на таблетите. Но закупуването на таблет с отделяема клавиатура би струвало, колкото 2 нетбука, или колкото един добър ултрабук Aspire S3 (1599 лв.).
    Нетбук с безжична връзка и/или 3G е най-доброто решение що се отнася до мобилността. Иначе другата причина, специално за България, която според мен спъва навлизането на таблетите (както с Android, така и с iOS) е липсата на бизнесмодели, които да предлагат съдържание. Apple са по-добри в това отношение, защото предлагат услуги и съдържание, които са изключителни, но аз бих искал да видя подобни неща в България, които бихме могли да си купиме не с кредитни карти и не във валута, а срещу левове. Софтуер, музика, книги и т.н. Мисля, че едва когато това започне да се случва и у нас, таблетите ще сменят нетбуците.

Коментар