Коя е най-подходящата версия на Vista за малките фирми

Сега, след като Vista е вече тук със своите доста добри характеристики, всеки малък бизнес си задава въпроса коя версия ще му бъде най-полезна и кога да смени старата си операционна система. За малките фирми, както и за големите, Windows Vista е операционна система от ново поколение, която в крайна сметка те ще възприемат, в по-голямата си част. Кога и как ще стане това ще е различно за различните фирми.
Съществуват четири версии на операционната система Vista, които засягат малкия бизнес. Това са Home Basic, Home Premium, Business и Ultimate. Има и още няколко други версии, но те са по-специфични. Например Starter, която е на базово ниво и много достъпна като цена, но е предназначена за пазарите в развиващи се страни. Друга система е Enterprise, която обаче изисква ИТ отдел в компаниите.
Фирма от няколко души, която няма по-специални компютърни нужди, би могла да мине и с Home Basic. Това е най-евтината възможност за Vista – около 128EUR за обновяване от XP/2000 или при покупка с нов компютър (ОЕМ версия); и 245 EUR за самостоятелно купуване на нова версия на Vista (по цени за крайни клиенти с ДДС). Версията е добра за имейл, интернет и основни задачи по създаване на документи.
Както всички версии на Vista, така и Home Basic има доста добри нива на сигурност. Това включва firewall (защитна стена), която блокира и входящите, и изходящите заплахи. За сравнение, Windows XP блокира само входящите заплахи и не обръща внимание на трафика, генериран от вирус, който пуска имейли от цялата ви адресна книга. Home Basic включва и средството за защита Windows Defender, което се явява доста добра програма против вируси и шпионски софтуер (spyware).
Основно предимство на Home Basic е, че разполага с много добри инструменти за търсене. В сравнение с мудното търсене на XP, Vista използва най-новата високоскоростна технология за тази цел. Като напишете дума за някой документ, или дата на някоя направена снимка, на момента ще се появи списък с възможните файлове. Освен това, до тези възможности за търсене потребителят има достъп от всеки отворен прозорец. Всички търсения се запазват, в случай, че искате да ги използвате на по-късен етап.
Home Basic има обаче един недостатък, който може да накара и малка фирма да се насочи към версията Home Premium. Всички версии на Vista, с изключение на Home Basic, разполагат с интерфейса Windows Aero. Това нововъведение ви помага да се ориентирате в операционната система посредством анимирани триизмерни гледки на всяка отворена програма или документ. Вие дори можете да ги прелистите бързо в 3D формат.
Home Premium, която струва около 289EUR като нова и 196EUR за обновяване/168 EUR за ОЕМ, има още една характеристика, която я прави по-предпочитана за компании с основни графични нужди. Windows Media Center предлага основни функции за редактиране на фото и видео файлове и възможност за бързо организиране на голямо количество аудио–визуални файлове. Premium също така се отличава и с по-лесното синхронизиране и споделяне на файлове между лаптоп и десктоп, а също така и с по-доброто управление на безжичните настройки и параметрите за сигурност.
Home Premium има и един недостатък за малкия бизнес, а той е, че с множеството си добре оформени графики и медия характеристики, тази версия може да се превърне в инструмент за разсейване за служителите. Кой би искал неговите хора да използват операционната система, за да си свалят MP3 или видео материали?
Третата възможност за малките фирми да преминат към Vista е версията Business. Тя изглежда най-очевидният избор за малкия бизнес. Особено ако фирмите разполагат с повече от няколко души персонал, би било хубаво да погледнат отвъд домашните версии. Vista Business разполага с всичко от Home Premium, с изключение на характеристиките Windows Media Center, което е добре дошло за шефа на фирмата J.

Както домашните версии, и тази притежава всички функции, свързани с търсене, програми против вируси и шпионски софтуер, а и предупреждава, когато има опасност за хардуера. Business има обаче още няколко положителни черти, като “backup” (резервиране на данните) и по-добри мрежови възможности. За по-големи фирми, тази операционна система може да бъде свалена като системен image, което става доста по-бързо в сравнение с копирането на всеки файл от диска. За компания със 100 компютъра за обновяване, това е много полезна характеристика, която би спестила дни и дори седмици. В добавка към това, във Vista Business е подобрен контролът за достъп до файлове в сравнение с XP, така че да можете да попречите на служителите си да видят забранена информация.

Освен всичко дотук Business версията включва и Small Business Resources – помощни средства за компютърна поддръжка, които биха били полезни за шефовете на фирми без ИТ персонал. Цената на пълната версия на Business е 362 EUR, а за обновяване – 245 EUR/215 EUR за OEM.
Четвъртата възможност за фирмите е да преминат към Vista Ultimate. Тази версия на операционна система е невероятна комбинация от предните три. Тя съдържа всички техни приложения, а освен това има и характеристики от Windows Vista Enterprise. Например, Bitblocker позволява криптиране на хард драйва, така че дори и да бъде откраднат, данните в него няма да могат да се използват. Vista Ultimate струва около 485 EUR, а обновяването близо 320 EUR/276 EUR за OEM.
Не е вероятно Windows Vista Ultimate със своята висока цена да бъде широко използвана от малкия бизнес, с изключение на редките случаи, когато трябва да се правят презентации на компютъра в конферентната зала.
На европейския пазар се предлагат и вариантите Home Basic N  и Business N, които са идентични на вече споменатите, но в тях са премахнати компоненти, като Windows Media Player 11 и Windows Movie Maker, заради монополни съображения.
Пета опция за една малка фирма е… да остане с Windows XP. Ако компанията се чувства добре от използваната ОС XP, то може би няма нужда да я сменя веднага. Всяко решение, насочено към технологиите, трябва да се гледа през призмата на това, как то би се отразило на приходите на фирмата. Ако XP работи добре, а съществуващата компютърна система върши своята работа адекватно и не възпрепятства служителите в техните дневни задачи, то XP е достатъчно добра.

Версия/
Цена (EUR)
Отделна нова покупка
Ъпгрейд от XP
ОЕМ
(с PC)
Vista Home Basic
245
128
128
Vista Home Premium
289
196
168
Vista Business
362
245
215
Vista Ultimate
485
320
276
* Цените са крайни (с ДДС), взети от търговската мрежа на дребно в страната

Според проучване на IDC, 400 милиона души по света ще преминат към Vista до края на 2008 година. А тогава, много хора ще се принудят да изоставят XP, поради проблеми с приложенията. Нови версии на приложенията вече имат характеристики, които са само за Vista. А когато излязат следващи версии след година-две, повечето им характеристики ще са за Vista. Освен това, разработчиците на софтуер за сигурност създават продукти, които работят най-добре на Vista.

За малките компании с по няколко компютъра, подходът „наблюдавам и изчаквам” е най-разумен, за да се види как върви възприемането на новата ОС. Много от тези фирми са казали в проучване на IDC, че ще преминат на Vista през следващия кръг за обновявания на PC-тата си, но не смятат да ускоряват процеса.  
Причините за това са ясни: във Vista няма някоя единствена по рода си функция, без която малкият бизнес да не може. Системата просто върши повечето неща по-добре от XP, но не чак толкова, че да бъде продукт от типа „трябва да го купя веднага”. Решението за Vista зависи и от хардуера. Ако компютрите в офиса са три или четири годишни и вече създават проблеми, може би е време фирмата да преминете към Vista, като си обнови и хардуерната база.

по темата: „Коя е най-подходящата версия на Vista за малките фирми”

добавете коментар...

  1. Karaman

    Много евтина ми се вижда тази виста, да не е нещо бъгава, та е толкова евтина?

  2. hilander

    Най-добрата Виста за вас е никаква Виста. Сложете си безплатен Линукс с всички безплатни приложения, които има и забравете за вируси, червеи, коне (троянски), и други гадини. Забравете за преинсталиране ОС, за забавяне на ОС, за забиване на ОС. Ако искате да се лишите от всички изброени удоволствия, погледнете например http://linux-bg.org/ . Kubuntu,SUSE, Mandriva – всички са добри за бивши потребители на М$.

  3. Velian

    Много полезна информация. Напълно ме ориентира за достъпните версии и цените. Но трябваше да има и още нещо – какви са нуждите от хардуер. Подозирам, че ще е необходим много мощен компютър, с памет 1 гигабайт и бърз порцесор, да не говорим за графиката. Иначе Airo как ще върви…

  4. Vili

    Щом някой е успял да завладее пазара, дали е крал или не, признали са го потребителите…Защо macosx тогава не е толкова популярна. Има някакви причини.

  5. Pitar

    Крадльовците от m$ не могат и да крадат като хората.
    http://www.vbox7.com/play:06ff9bd8

    Ето я истинската система, от която е взаимствана виста и може да работи и на рс.
    http://www.apple.com/macosx/leopard/index.html

Коментар