“Отровна валентинка” задейства троянски кон

Нови варианти на троянския кон Peed са разпространени масово чрез използване на спам поща по повод на днешния Св. Валентин, съобщиха от антивирусната компания BitDefender.
Получените съобщения са със заглавия от типа „Честит Св. Валентин” и съдържат прикрепени файлове, които всъщност са зловреден код. Троянският кон се разпраща в разнообразни форми със съвсем малки разлики една от друга, което прави засичането и блокирането му изключително трудни.
„Много компании са блокирали всички постъпващи прикрепени .exe файлове още с входящия трафик. Но домашните потребители, които не са защитени с надеждна антивирусна програма, натискайки върху приложенията, се излагат на риск”, каза Сорин Дудеа, аналитик на вирусно поведение за BitDefender.
За щастие, урокът от това да не се отварят прикрепени файлове е проникнал в съзнанието на повечето хора, но отсега не можем да кажем със сигурност какви ще са последствията след няколко дена от „любовното лице” на троянския кон Peed”, допълни той.
Всички клиенти на компанията са защитени, защото ъпдейтът за 14 февруари включва добавената сигнатура на троянския кон Peed в базата данни на BitDefender, уточниха от румънския доставчик на решения за сигурност.

Коментар