Арестуваха екс-шефа на Olympus

Цуоши Кикукава е заподозрян за финансови машинации в Olympus (снимка: Уикипедия)

Японските власти арестуваха бившия шеф на Olympus Цуоши Кикукава, който е заподозрян във фалшифициране на финансови отчети.

Под стража са още бившият вицепрезидент, одиторът и четирима финансови съветници на компанията за фото- и медицинска техника.

Всички те са заподозрени за укриване на загуби, с цел поддържане високи цените на акциите на Olumpus, предаде CNN.

От ръководството на компанията декларират готовност за съдействие на разследването, за да бъдат разкрити всички подробности за финансовите машинации.

През декември 2011 г. беше проведен независим одит на Olympus, който установи, че компанията е укрила загуби в размер на $1,7 млрд. Това доведе до поевтиняване на акциите й с 50%.

Цялата върхушка е прогнила и заразила всичко в близост до нея, коментира ситуацията настоящото ръководство на Olympus.

Разследването започна през октомври 2011 г., когато директор на компанията стана Майкъл Удфорд, който изнесе данни за възможни фалшификации на финансовите отчети.

В отговор, бордът на директорите уволни Удфорд, заради разкриване на конфиденциална информация. В официалното изявление за неговото отстраняване се посочва, че той не е способен да възприеме корпоративната култура на компанията.

19 бивши и настоящи ръководители на Olympus в момента са заподозрени като участници в машинациите. Вкички те са застрашени от затвор и големи глоби.

Коментар