ARM може да измести x86 при бюджетните лаптопи

Процесорите ARM могат да изместят х86 архитектурата в бюджетния клас мобилни компютри, прогнозира анализаторската компания Bernstein Research.

По-късно тази година се очакват машини с операционна система Windows 8 и процесори от ARM, Intel и AMD. Ноутбуците с Windows и ARM ще формират нова категория WARM решения, които ще са средно с около 10% по-евтини от Wintel системите, твърдят анализаторите.

При предимство в цената от такъв порядък, WARM може да завземе 60% от сегмента на потребителските компютри с цена под $500, според Bernstein Research. Важна роля ще изиграят разработчиците на софтуер, които трябва да осигурят поддръжка на Windows 8 в своите приложения, тъй като единствено цената няма да е достатъчно предимство за преход към WARM.

Таблетите с Windows 8 обаче вероятно ще бъдат по-скъпи от устройствата с Android. Това ще бъде продиктувано от по-високите изисквания към хардуерните спецификации, необходими при сертифициране за съвместимост с новата ОС на Microsoft, и по-скъпия софтуер.

Коментар