iPad причинява мускулни болки

Ново заболяване наблюдават британски лекари. Все по-често при тях идват пациенти с i-травми, които се характеризират с болки в пръстите на ръцете и ставите след продължителна употреба на iPad, съобщи DailyMail.


Продължителната употреба на iPad води до болки в мускулите и пръстите. Все повече хора се оплакват от i-травми
 

Експертите посочват няколко рискови фактора при използване на таблета. Първо, повечето потребители държат iPad с лявата ръка, което води до пренапрягане на мускулите и болка в китката и съответно – затруднява работата на пръстите. Освен това потребителите разчитат предимно на показалеца на дясната ръка в действията по управление на устройството, излагайки се на риск от други мускулни травми.

Трудно е да се намери комфортно положение на тялото при използване на iPad, коментира Синди Дейвис, автор на блога за ергономия The Ergolab. Според нея, таблетът на Apple не е предназначен за продължително набиране на текст.

Вече се говори за синдрома „ръка iPad". Пациентите се оплакват от болки в ръката, с която държат таблета, и в пръстите след набор на текст и управление на устройството. Към лекарите се обръщат също хора, които са държали iPad продължително време на коленете си.

„Когато ползвам iPad дълго време, лявото ми рамо и коленете започват толкова силно да ме болят, че не мога да спя нощем”, споделя потребител в блога.

Според д-р Джон Папас обаче, компютрите от рода на iPad не могат да предизвикат хронични заболявания. Той съветва потребителите да намират най-удобното положение при работа с iPad и да си дават кратки почивки при продължителна употреба на таблета, за да избегнат появата на болки.

Коментар