Data.bg затвори секцията си за торент файлове

Един от най-посещаваните български портали www.data.bg затвори вчера секцията си за торент файлове. Според официалното съобщение от портала, тази стъпка е предприета, за да се възпрепятстват посегателствата срещу интелектуалната собственост в Интернет, качването на спам съобщения, вулгаризми и други подобни материали, водещи до създаване на лош имидж на портала.
Спирането на торент тракера на www.data.bg е част от мерките за ограничаване на незаконното съдържание в българското интернет пространство, заложени в начертаната през 2005 г. стратегия на МВР съвместно с музикалната, филмовата и софтуерната индустрия, посочиха от Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС, BSA).
Най-големите български Интернет доставчици бяха поканени да окажат съдействиепри осъществяване на тази стратегия, което формално намери своето изражение в подписания през същата година Меморандум, припомня BSA.
В рамките на стратегията, през декември м.г.експертите на сектор „Компютърни престъпления” на ГДБОПСофия връчиха протоколи за полицейско предупреждение на основание чл. 56 от ЗМВР на лицата, управляващи или контролиращи едни от най-големите торент тракери в страната.
С протоколите последните бяха запознати с действащото българско законодателство, регламентиращо използването на обекти на авторско и сродни на авторското права във или посредством Интернет, както и със санкциите, които се предвиждат в случаите на извършени авторскоправни нарушения, в това число и в условията на съучастие, информира в съобщение до медиите BSA.

Коментар