IBM строи огромен център за данни

IBM строи най-големия в Азия и трети в света център за данни, който ще обслужва индийския Tulip Telecom за неговите изчислителни облаци и мрежови услуги. Гигантският обект ще се простира на 900 000 квадратни фута, разпределени в 20 модулни центъра за данни, разположени в четири „кули“, съобщи GreenTech.bg.

 

Въпреки големината си, центърът ще консумира малко енергия и вода, като отговаря на всички международни „зелени“ стандарти за строителство.

Съоръжението ще използва въздушно охлаждане на водна основа (чилърите работят с вода, охлаждана по въздушен път). Раковете са проектирани със „студена пътечка“, така че процесът на охлаждане обхваща само тях и не е обвързан с топлия въздух в пространството около сървърите. Това помага за намаляване на загубите на енергия.

Сградата ще включва и „широка” система за събиране на дъждовна вода с цел ограничаване използването на ресурси от водоснабдителната мрежа.

Центърът за данни ще постигне PUE индекс от 1,5, което не е рекорд в индустрията, но е доста добро постижение. PUE индексът измерва колко от енергията, която се използва от центъра за данни, реално се консумира от самото ИТ оборудване, без системите за охлаждане, осветление или други енергийни нужди.

PUE индекс на стойност 1,0 означава перфектно ефективен център за данни, т.е. идеална енергийна ефективност, а 2,0 – 2,5 е средният индекс за един традиционен център за данни.

Коментар