Идва ли времето на LED 2.0?

След Web 2.0 изглежда идва времето и на LED 2.0. Една млада фирма за осветление на име Soraa, която току-що излезе от „стелт режим“ с привличането на 100 млн. долара инвестиция, е амбицирана да промени света на LED осветлението и да доведе ерата на LED 2.0 технологиите.

Фирмата представи своята нова светодиодна технология, която „вдига летвата“ за енергийна ефективност, яркост, качество на светлината и спестяване на разходи за енергия, съобщава GreenTech.bg.

Съосновател на Soraa е Шуджи Накамура – създателят на синия лазер и белия светодиод, често наричан още „бащата на LED“. Новата му компания се надява да развие технологията на бъдещето с една нова светодиодна крушка с невиждaни показатели.

12,5-ватовата LED крушка на Soraa е със 75 процента по-ефективна от 50-ватова халогенна крушка, като в същото време има по-добър лъч светлина. С живот от 25 000 часа тя издържа 10 пъти повече от който и да е свой аналог.

Иновативният подход на компанията към светодиодите се върти около използването на галиев нитрид (GaN) за субстратната част от крушката. Повечето светодиодни лампи използват GaN върху субстрат от сапфир или силициев карбид, но Soraa прилага GaN върху субстрат от GaN. Така произвежда по-ярка и по-евтина светлина.

От компанията твърдят, че тяхната технология произвежда 10 пъти повече светлина на милиметър в сравнение с телата, направени с други субстрати. При това тук няма необходимост от механичен вентилатор, който често идва в комплект с LED крушките.

Коментари по темата: „Идва ли времето на LED 2.0?”

добавете коментар...

  1. Любител

    Кога ще ги видим в България и колко ще струват?

Коментар