ООН може да поеме контрола над интернет

В ход е сценарий за прехвърляне на контрола над интернет домейните от ICANN и САЩ към ООН, твърди Робърт Макдауъл от Федералната комисия по комуникации (FCC). На 27 февруари в Женева ще започнат дипломатически преговори за контрола над мрежата, съобщи thedomains.com.

ООН може да получи безпрецедентна власт над интернет, посочва Макадауъл в интервю за Уол Стрийт Джърнъл. Зад инициативата стоят десетки страни, вкл. Русия и Китай. През юни миналата година Владимир Путин каза, че целта на съюзниците е да създадат “международен контрол над интернет” чрез Международния съюз по далекосъобщения (ITU), под егидата на ООН.

Освен че ще поеме управлението на системата от домейн имена, ООН ще се стреми да регулира на международно ниво много въпроси и услуги, свързани с интернет и мобилния трафик, се твърди още в публикацията. Цитира се списък от предложения, които ще бъдат обсъждани в Дубай по-късно тази година, и които според Макдауъл са опит на Русия и нейните съюзници да засилят влиянието си в области, които засега са извън техния обхват.

Макдауъл се опасява, че подготвяният договор ще отвори вратата на гладните за приходи правителства да таксуват интернет гиганти като Google, Facebook и Amazon за трафика на данни на базата “на клик”. Колкото повече посетители привличат в сайтовете си тези компании, толкова повече ще плащат, твърди представителят на FCC.

Коментари по темата: „ООН може да поеме контрола над интернет”

добавете коментар...

  1. анонимно

    Таксуването на трафика на Google, Facebook и Amazon няма нищо общо с контрола на ICANN. Те и сега могат да им сложат такси, за собствените си държави (стига да им утърва). Всъщност Китай горе-долу го е и направил с първите двама споменати (особено втория, който е изрязан изцяло).
    Иначе основният въпрос е не кой ще контролира интернет, а кой ще прибира парите (т. е. ICANN). И наистина някак е ненормално това да е само една държава.

  2. Антон

    Тази битка се води от 10 години. Вече бяха проведени два глобални и дълги Summit (срещи на високо равнище). ITU се контролира от страните извън Европа и Америка. До Русия и Китай, по активност и омраза трябва да бъде сложена и Саудитска Арабия, както и Бразилия. Всичко е въпрос на сигурност, а не на пари. Формално, ИКАН са под юристдикцията на Министерство на търговията на САЩ. Но в борда има повече чужденци отколкото американци. Дълга история. Но важното е, че този въпрос е от първостепенна важност за сигурността на САЩ и модерния свят.

  3. GodMouth

    ООН не е представителна "международна организация", а клуб на ядрените държави! Тя е една вредна организация, която защитаваше Саддам!
    Представям си как Русия и Китай ще "контролират" домейните – при това положение по-добре САЩ да го прави ако няма други.
    Според мен са нужни алтернативни DNS системи, които да действат заедно със сегашната.

Коментар