Ползвате ли безплатен интернет без риск?

Какво са лаптоп и смартфон без интернет? Влизаме в интернет, дори без намерение да чатим или обновим статуса си в социалната мрежа – връзката си е връзка.

Тъй като безплатен обяд няма или поне няма такъв, който да си струва, че е безплатен, попитахме експерт за мнението му относно безжичните зони на публични места, където за интернет не се плаща.

“Трябва много добре да се разграничи какво се има предвид под free Wi-Fi”, коментира Любомир Русанов от Суперхостинг.БГ. “Пускането на абсолютно незащитени точки, които не изискват ключ, е по-скоро лоша практика. При тях цялата комуникация “тече” незащитена в пространството и може да се подслуша лесно”.

Не можем да знаем дали наоколо няма устройства, които злонамерено сканират незащитени хот-спотове, а след това ги ползват за разпращане на спам, атаки към сайтове или събират персонални кодове на карти и други данни с чувствителен характер. Упс! Май да се вържеш автоматично към някой хот-спот навън не е толкова супер.

“Ако влизате в интернет от такава точка, при въвеждането на собствените пароли в уеб сайтове, пощенски клиенти и изобщо, трябва да сте сигурни, че това става криптирано с SSL протокол. В противен случай личните пароли и другата конфиденциална информация могат да бъдат много лесно прихванати”, поясни Любомир Русанов.

Според специалиста, рискът намалява значително, когато за достъп до безплатнaта мрежа се иска парола. Тогава интернет точката е защитена с ключ и информацията се кодира в схема, избрана от собственика на точката. Паролата за местната wi-fi мрежа се слага на видно място или персоналът я съобщава при поискване. Такава е практиката в някои обществени заведения, хостели, библиотеки.

Изглежда вторият вариант е за предпочитане. Интернетът отново е безплатен, но потребителите му са до голяма степен предпазени.

Едно уточнение – платеният безжичен интернет по летищата и хотелите е също толкова сигурен, колкото и безплатният, но достъпен след парола wi-fi в някое кафене.

Tози материал беше написан в Bar&Dinner Fly.

Коментари по темата: „Ползвате ли безплатен интернет без риск?”

добавете коментар...

  1. Пиь

    Защо не слагат пароли

  2. TzT

    Aз пък колко пъти досега така влизам в интернет :(((((((((((((((

  3. BMW

    Моля някой да ми каже защо тогава не слагат пароли навсякъде?

  4. Светослав

    Ооо, на безплатен гювеч – никога!!! Не се знае знае ли се…. какво ще си лепнеш. НА Мюнхенското летище – Londge с рекламна цел и платена връзка, контакти и кушетки, всякакви удобства…. Но какви цени, OMG….

  5. Светослав

    Ооо, на безплатен гювеч – никога!!! НА Мюнхенското летище – Londge с рекламна цел и платена връзка, контакти и кушетки, всякакви удобства…. Но какви цени, OMG….

  6. Birdy

    Това ще е било рутера на някое кафене. По принцип на летищата нямат такива безплатни екстри!

  7. pokemon

    фрий интернет – само на виенското летище, за 15 минути и то без парола. да се логвам ли, да не се ли логвам……..сега като прочетох, излиза, че тия са някакви егати непросветените австрийци.

  8. Цеци

    Аз мислех , че слагат пароли да ни създават работа заради безплатния интернет !!! :))))))))))

  9. Аdmin

    😉

  10. Цветомир

    ДА беше спонсориран! Ей оставете ни малкото благинки дето имаме

  11. Anonymous

    Tози материал беше спонсориран от Bar&Dinner Fly!

Коментар