Акаунтите на умрелите влизат в завещанията

Милиарди вече са потребителите на интернет, в частност на социални мрежи като Facebook, Twitter и Google+, на електронна поща и други уеб услуги с регистрация. Всеки ден умират много от хора, но техните акаунти в мрежата, защитени с парола, продължават своя виртуален живот. Какво да се прави?

Джон Уитман, сенатор в американския щат Небраска, предлага решение на проблема с дигиталната идентичност чрез законопроект. Съгласно документа, изпълнителите на завещания получават автоматично достъп до акаунтите на покойника и правото да решат дали да ги закрият или да ги превърнат в онлайн мемориали. В друг американски щат, Оклахома, още от 2010 година действа подобен закон, припомня NewScientist.

Повечето социални мрежи имат специални правила за акаунтите на умрелите, като обикновено са различават едни от други. Така например, Facebook позволява на членовете на семейството да превръщат страницата на починалия в закрит онлайн мемориал, на който приятели и роднини могат да оставят послания.

Twittеr пък просто изтрива акаунта след получаване на свидетелство за смъртта на потребителя. И двете социални мрежи не разкриват на никого логина и паролата на починалия.

Google прилага по-строг контрол, когато се спомине потребител на популярната уеб поща Gmail. За да закрие акаунт, компанията изисква не само близките на починалия да покажат свидетелство за смъртта, но и да фигурират в неговата електронна кореспонденция приживе.

Подобни изисквания понякога представляват сериозен проблем. Роднините на починалия не поддържат неговото онлайн присъствие, а мрежи като Facebook от време на време сприятеляват покойния с други потребители.

Още по-сложна е ситуацията с други дигитални активи. Докато изпълнителят на завещанието може да се разпореди с остатъка от  средствата в сметките на PayPal, то музикални файлове и колекции от филми в iTunes остават замразени. Към момента може единствено те да бъдат споменати в завещанието.

Много фирми вече предлагат специално цифрово завещание, в което е отразена последната воля на починалия потребител. Срещу $29,99 годишно те предлагат поддръжка на профила в социалната мрежа или просто предават данните на лице, посочено в завещанието.

Законопроектът на Уитман засега се придвижва бавно. Миналата седмица обсъждането на документа беше отложено, тъй като законодателите поискаха да чуят мнението на социалните мрежи и да решат някои въпроси с конфиденциалността – например, има ли право изпълнителят на завещанието да преглежда всички материали на покойника.

Много хора обаче не оставят завещания, а в повечето случаи техните данни за достъп до уеб акаунти са тайна и за най-близките им. Така, вече починалият потребител продължава виртуалния си живот с всички възможни рискове от това.

Коментар