Стратегия на Microsoft ще вдига продажбите на Vista лаптопи

Делът на продаваните лаптопи с операционна Vista ще се увеличи през второто тримесечие на 2007 година. Това ще стане под натиск от страна на Microsoft върху марковите производители.

Софтуерният гигант настоя вендорите да ъпгрейдват към новата ОС всички свои лаптопи за консуматорския пазар. В противен случай от Редмънт ще спрат субсидирането на маркетинга за производителите, писа digitimes.com, позовавайки се на индустриални източници.

Очаква се стратегията на Microsoft да увеличи дела на Vista-моделите до 50% от общите продажби на лаптопи за консуматорския пазар през второто тримесечие на годината. Според големи OEM производители като Quanta Computer и Compal Electronics, ефектът от Vista ще се усети през втората половина на 2007 г.
В момента мобилните компютри, поддържащи Vista, заемат малка част от продажбите, твърдят ОЕМ производители. Като цяло пазарът на лаптопи се е увеличил значително през януари, в сравнение със същия период на миналата година.
Лаптопите с 32-битови и едноядрени процесори вече поддържат версията Vista Home Basic, така че за производителите няма да е трудно да се вместят в стратегията на Microsoft. Средният обем на паметта на лаптопите, продадени през 2006 година, е бил 700MB, като през тази година ще нарасне до 1 GB, така че всички модели ще отговарят безусловно на изискванията за памет на Vista.

Коментар