Сървърите консумират повече от цял щат

Сървърите в САЩ и съпътстващите ги охладителни системи са консумирали 45 милиона киловатчаса енергия през 2005 година. Това е повече от енергията, консумирана от Мисисипи и още 19 други щата, според проучване на Джонатан Кумей, който е учен в "Lawrence Berkeley National Laboratory" и професор–консултант в Стандфордския университет.
Апетитът на компютрите за електричество нараства бързо, показва проучването, данни от което са изнесени в CNET. За период от пет години между 2000 и 2005 се наблюдава удвояване на консумацията на електричество. По-голямата част на това нарастване се дължи на широкоразпространеното възприемане на сървъри от нисък клас (които струват по-малко от 25 000$).
Количеството на консумираната енергия от сървърите става все по-важен фактор за потребителите, когато избират машина за покупка, тъй като цената на електроенергията расте. Хардуерните производители се опитват да разрешат с енергийно–ефективни процесори, водно охлаждане и консолидиране на многобройните неефективни сървъри от нисък клас към малко на брой, но мощни машини.
Проучването оценява също така и консумацията на електричество от сървърите в световен мащаб. През 2005 година тя е била 123 милиона киловатчаса. Базирайки се на предвижданията на IDC за бъдещите продажби на сървъри, проучването сочи, че консумацията на електроенергия в световен мащаб ще нарасне с още 40% до 2010 г., ако се запазят нивата на консумация на един сървър от 2005-та. Но ако нивата на консумация продължат да нарастват с темповете от преди 2005 г., то в световен мащаб увеличението ще е 75%.
Производителят на чипове AMD, една от няколкото хардуерни компании, които включиха ефективното използване на енергия като част от своята реклама, финансира проучването. То отчита и консумацията от поддържащи инфраструктури като климатични инсталации и осветление в информационни центрове, но не и устройства за съхранение на данни, мрежови комутатори и др. Според някои оценки, общата консумация на това оборудване е около една трета от тази на сървърите.

Коментар