Dell: Вече не сме РС компания

Висш мениджър на Dell обяви, че производството и продажбата на компютри вече не са основният бизнес на корпорацията. Dell вече не е РС компания, а ИТ компания, по думите на Брад Андерсон, президент на подразделението за корпоративни решения.

Dell извършва значителни промени в структурата на своя бизнес. Сега тя не пуска лъскави системни блокове, а ИТ решения, казва Брад Андерсон, цитиран от британското издание PC Pro. Изявлението на мениджъра стана по време мероприятие, посветено на ново поколение сървъри PowerEdge и други продукти.

Новата стратегия бе потвърдена от шефа на компанията – Майкъл Дел. „По същество Dell не е РС компания. Това е компания, която предлага ИТ решения от край до край и която наистина разбира потребностите на своите клиенти”, заяви Дел, цитиран от Forbes.

Промените в публичния образ на Dell започнаха след публикуване на резултатите на компанията за миналата година. Печалбата на ИТ гиганта нарасна с 33% до $3,5 млрд. при ръст на приходите от само 1% до $62 млрд. Подразделението за корпоративни решения и услуги отчита рекордни приходи в размер на $18,6 млрд.

Продажбите на компютри и потребителски продукти са намалели с 2%, докато приходите и печалбата от корпоративни решения са нараснали съответно с 20% и 50%. По данни на Gartner, през 2011 г. Dell заема трето място на световния РС пазар с дял от 12,1%.

В стремежа си да стане ИТ компания, през февруари т.г. Dell обяви, че създава софтуерно подразделение на базата на активите на придобитата преди няколко години Perot Systems за сумата от $3,9 млрд и редица по-малки компании като доставчика на облачни решения Boomi.

по темата: „Dell: Вече не сме РС компания”

добавете коментар...

  1. ТzT

    Не е кой знае какъв проблем, и без това всичко излиза от едни и същи заводи в Китай.

  2. :)

    Това е лоша новина за всички които малко разбират от компютърна техника…да са ни честити бъдещите китайски и тайвански боклуци!

Коментар