Intel насочва инвестиции в автомобилите

Intel Capital обяви инвестиционен фонд от 100 милиона долара за ускорено въвеждане на нови технологични приложения и услуги в автомобилната индустрия.

През следващите 4-5 години Intel Capital Connected Car Fund ще инвестира в компании за хардуер, софтуер и услуги, развиващи нови технологии за свързване на превозните средства с всяко устройство, вкл. мобилни устройства и сензори.

„Потребителите изискват непрекъснат достъп до интернет и постоянен поток от информация, новини, забавления и социални медии. Автомобилите трябва да предоставят същите тези компютърни емоции, но по безопасен начин”, заяви Арвинд Содхани, президент на Intel Capital.

Intel работи с производителите на автомобили и информационно-развлекателни доставчици, за да подпомогне интегрирането на модерни технологии в колите. Свързаната кола ще има интелигентността да предложи подходящата информация в подходящото време и по подходящ начин.

Веднъж щом колата се свърже, тя ще може да комуникира с „облака“, транспортната инфраструктура и дори с други автомобили, за да предостави допълнителни услуги – например да асистира на водача с информация за трафика в реално време.

До 2014 автомобилите ще бъдат сред топ 3 най-бързо развиващи се области за свързани устройства и интернет съдържание. Intel Capital Connected Car Fund ще инвестира в технологии за информационно-развлекателни системи в авотомобилите, системи за подпомагане на водача и непрекъсната мобилна връзка. Това включва технологии като разпознаване на реч и жест и следене на очите.

Коментар