НАСА загубила лаптоп с космически данни

През март 2011 г. НАСА е загубила лаптоп с управляващите кодове на Международната космическа станция, съобщава агенцията в доклада си пред Конгреса на САЩ. Това е установено след вътрешно разследване, свързано с нарушения на сигурността.

 

Данните в ноутбука не са били кодирани, съобщава nextgov.com. В периода от април 2009 до април 2011 г. служители на НАСА са загубили общо 48 лаптопа, съдържащи секретна или важна информация. Само 1% от информацията на компютрите е била кодирана.

В последните две години са регистрирани общо 5408 случая на нарушаване на сигурността на ИТ системите на НАСА, което е коствало на агенцията $7 млн. Опити за достъп до компютърните системи на НАСА са направили както любители и начинаещи хакери, така и професионалисти. Някои от атакуващите са успели да получат достъп до файлове на едно от подразделенията на агенцията.

Много от проблемите е могло да бъдат избегнати, но отговорните за сигурността служби не са имали достатъчно правомощия, което в крайна сметка е довело до неприятни и скъпоструващи инциденти.

по темата: „НАСА загубила лаптоп с космически данни”

добавете коментар...

  1. за DinkoDJ

    48 лаптопа по (средно*) 10000 файла на лаптоп = 480000 файла… 1% от 480000 файла е 4800 файла с не кодирана информация…

  2. Hristo G.

    99 процента некодирана информация! това с "изгубени" лаптопи явно си е стандартен канал за изтичане и търгуване с информация.

  3. DinkoDJ

    1% от 48 лаптопа е малко под половин бройка…как да им вярваш на това което казват…

Коментар