Революционната камера Lytro вече е на пазара

Стартиращата компания Lytro пусна в продажба иновативна камера, която се помества на дланта и записва мигновено светлинно поле, безда се фокусира. Устройството е достъпно за клиентите, които са направили предварителна поръчка.

Компактната камера Lytro заснема мигновено светлинното поле, без да се фокусира върху конкретен обект

Компактната камера Lytro заснема мигновено светлинното поле, без да се фокусира върху конкретен обект

Камерата Lytro няма система за фокусиране, нито електромоторче. Снимките се извършват мигновено, като са изключени грешки, характерни за автоматичното и ръчно фокусиране.

След като получи записа на светлинното поле, потребителят може да избира произволен обект на снимката, върху който да се фокусира. Това става с помощта на специален софтуер, доставян от производителя.

Основателят на Lytro Рен Енг споделя, че най-накрая е сбъднал мечтата си да направи фотографията по-интересна. Описание на разработката се появи в негова дисертация отпреди 6 години, а поръчките на Lytro започнаха през октомври 2011 г.

При стандартните цифрови камери, светлинните лъчи, отразявани от обектите, попадат в обектив и след това на плоска светочувствителна матрица, състояща се от милиони пиксели. Резултатът е двумерно изображение с резолюция, равна на тази на матрицата.

Камерата Lytro работи на различен принцип. Тя не оперира с пиксели, а със светлинни лъчи, като записва цвета, интензивността и направлението на лъчите във всяка точка от пространството. Така отпада необходимостта от фокусиране на обекта при снимане – точката на фокусиране може да се избере произволно на готовото изображение.

Lytro струва $399 за модел с 8 GB вградена памет, достатъчна за съхранение на 350 снимки всяка с обем около 22 MB. Вариантът с 16 GB памет струва $499.

Коментари по темата: „Революционната камера Lytro вече е на пазара”

добавете коментар...

  1. kalina

    За България как се поръчва!?

  2. Валери

    Да опитат и 3D със софтуер вграден в електрониката на камерата. Е, доста е скъпа, но може де е доста перспективна. Дали може да се включи времето, като фокус?

Коментар