IBM готви Linux миграция от x86 към Power сървъри

Нови варианти на своите сървъри Power5+ обяви IBM, заедно с намерения да привлече повече Linux потребители към тях.
Обновеният модел p5-560Q използва по-бърз процесор Power5+ на честота 1.8GHz, в сравнение с досегашната система, която работеше на 1.5GHz, съобщи ZDNet. Сървърите използват четириядрени модули (Quad-Core Modules), които побират два двуядрени чипа Power5+ в един пакет и позволяват в една система да се вкарат общо осем процесора.
IBM се надява да привлече повече Linux потребители към своите сървъри. В момента операционната система с отворен код е най-популярна с Intel Xeon и AMD Opteron сървъри, базирани на архитектурата x86.
Power сървърите на IBM пък работят основно с AIX версия на Unix. Биг Блу обаче се опитва да изгради софтуерни партньорства, които ще направят Linux по-осъществима опция и за потребителите на Power машини.
IBM планира да обяви маркетингова програма по време на конференцията за отворен код Open Solutions Summit в Ню Йорк. Планът има за цел да привлече към Power системите потребители на Linux x86 машини, които работят с уеб сървърен софтуер от рода Apache и MySQL.
За да убеди тези потребители да мигрират, IBM ще разчита на предимствата на технологията за виртуализация, която позволява на един процесор да изпълнява множество операционни системи в отделни партиции. Така например рак от пет сървъра p5-560Q може да замени 320 сървъра x86, които заемат осем рака.

Коментар