План “Телефони за здраве” в Африка

Американското правителство и няколко технологични компании започват инициатива за подобряване на здравеоопазването в развиващите се страни. За тази програма са осигурени 10 млн. долара, според Асошиейтед Прес. Здравните работници в слаборазвити страни от Африка и Азия ще получат телефони, произведени от Motorola, с инсталиран специален софтуер, чрез който ще въвеждат данни за пациентите.

Информацията ще се изпраща по защитени безжични канали до централна база или под формата на SMS, ако има затруднения в комуникациите. Централната система ще анализира получената информация и ще я предоставя на здравни организации в Интернет. Тя може да изпраща текстови предупреждения и друга информация на медицинския персонал по места. Мениджъри на регионално и национално ниво ще имат достъп до информацията в реално време чрез уеб интерфейс с базата данни.

Програмата ще стартира първоначално в 10 африкански държави, където ще развие опита и успехите й от Руанда в последните две години. По-късно тя ще обхване и други държави от Азия и Африка, в които са разпространени болести като туберкулоза, малария и СПИН.

В някои африкански страни липсва свързаност с Интернет по фиксирани линии и повечето документи и форми все още се попълват на хартия. По данни на GSM асоциацията, която представя световната мобилна индустрия, повече от 60% от африканците живеят в региони с мобилно покритие. До края на десетилетието се очаква там да има 85% покритие.

Коментар