Windows 8 тръгва на ARM компютри

Nvidia работи съвместно с Microsoft по проект за разпространение на персонални компютри с тестова версия на операционната система Windows 8. Новите PC-та ще използват четириядрени Tegra 3 мобилни процесори с уникална 4-Plus-1 структура, съобщиха от производителя на чипове по време на Световния мобилен конгрес в Барселона.


Четириядрени процесори Tegra 3 са в основата на нов клас компютри с операционна система Windows 8

Тестовите компютри ще бъдат изпратени до разработчици на софтуер и производители на устройства. Общият проект ще позволи на други компании да създадат приложения и устройства към системата с Windows 8, базирана на ARM процесор.

Използвайки Windows PC с ARM процесор на Nvidia, разработчиците ще могат да създадат Metro приложения и устройста, специално пригодени за Windows 8, посочва Ейдън Маркъс, старши директор бизнес планиране в Microsoft.

Новината потвърждава намерението на Microsoft да разгърне Windows извън интелската x86 архитектура, търсейки път към пазара на таблети и компютри с ARM чипове. Intel, от своя страна, също работи по диверсифициране на своята платформа към не-Windows операционни системи.

Коментар