Боряна Манолова оглави съвет на жените в бизнеса

Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens в България, бе избрана за председател на Обществения съвет на жените в бизнеса. Това стана на учредителна сбирка на организацията, която се проведе в „Гранд хотел София” вчера.

Манолова е номинирана от основните учредители на съвета като представител на глобална компания с утвърдени позиции в кариерното развитие на жените. Формацията бе създадена по инициатива на сп. „Мениджър”, след провеждане на национален форум „Жените – нежната сила на бизнеса” в края на януари.

Все още организацията не е регистрирана, но предстои това да се случи. Тя ще бъде дружество с нестопанска цел, което ще бъде отворено за прием на нови членове в бъдеще по определен регламент.

На вчерашната си първа учредителна сбирка бизнес дамите в България приеха и обсъдиха бъдещия устав на организацията и нейните цели. Сдружението ще утвърждава и популяризира добрите практики и опита в кариерното развитие на жените в България, както и ще работи за развитие и утвърждаване на професионалните ценности в гражданското общество, образованието, науката, културата, техниката и технологиите.

Сред основните му цели са и подпомагане на деца и младежи в неравностойно положение за продължаване на образованието и професионалното им развитие, както и подпомагане на социалната и личностна реализация на деца, младежи и млади професионалисти.

Освен Боряна Манолова в сдружението към момента участват още Даниела Петкова – главен изпълнителен директор на ПОК „Доверие”, Зоя Паунова – изпълнителен директор на „Астра Зенека” в България, Саша Безуханова – член на Консултативния съвет на Европейския център за жените в технологиите към ЕК и ръководител на направлението на „Хюлет-Пакард” за публичния сектор в развиващите се пазари,  Петя Димитрова – изпълнителен директор и зам.-председател на УС на „Юробанк И Еф Джи България” и Жулиета Серафимова – главен мениджър на Гранд хотел София.

До средата на март ще се проведе Общо събрание на Съвета на жените в бизнеса, на което ще бъдат окончателно одобрени устава и управителните органи на сдружението.

Коментар