700% ръст се очаква на българския пазар за цифрово видеонаблюдение

Очаква се бизнесът с технологии за видео наблюдение у нас да нарасне със 700% през следващите 5 години. Това заяви Евелина Ошиепа, мениджър продажби за Източна Европа на компанията Milestone, базирайки се на проучване за българския пазар.

Milestone е доставчик на отворена софтуерна платформа за управление на IP видео–наблюдение и си партнира у нас с дистрибутора Солитрон. Двете компании и Axis, която също е представена в България от Солитрон, ще се възползват от очакваното нарастване на пазара. Решенията на Milestone и Axis са широко възприета комбинация от софтуер и хардуер за цифрово видео наблюдение.

Axis е водещ производител на хардуерни продукти за мрежово видеонаблюдение, с 40% пазарен дял в световен мащаб, съобщиха от компанията на среща с журналисти вчера. Нейните мрежови камери осигуряват лесен начин за заснемане на висококачествено видео и разпространението му през IP мрежа.

Изображенията се виждат през стандартен уеб браузър и се записват на локалния твърд диск. Камерите на Axis могат да работят самостоятелно и да бъдат инсталирани навсякъде, където има IP мрежа. Чрез тях потребителите могат дистанционно да наблюдават и записват видео от всяка точка на света, свързана с интернет.

Ларс Уилсън, мениджър дистрибуция на Axis за Централна и Източна Европа, каза, че за да е конкурентна една фирма на ИТ пазара, е нужно да наблегне освен на обучението на своите служители, но и на клиентите. Тъй като Axis не работи с крайни клиенти, а само чрез дистрибутори, Уилсън уточни, че компанията се стреми да образова своите партньори, за да информират те, от своя страна, крайния потребител от какво решение се нуждае за съответния проблем.

Често срещано явление е клиентите да избират някакъв продукт, без да знаят дали той ще им свърши работа, каза Уилсън. Затова тук трябва да се намеси фирмата като информира клиентите си за всички възможни решения, поясни той. Axis влага 20% от приходите си в изследвания и разработки (R&D).

Ларс Уилсън оцени като добра инвестиция проекта на кмета на София Бойко Борисов и министърът на образованието Даниел Вълчев за инсталиране на камери за наблюдение в началните училища. Той даде за пример един експеримент, направен във Великобритания от Axis, който показва, че след слагането на камери в няколко училища, вандалските прояви в тях са намалели с над 40%.

Коментар