Уеб милиардер дарява $75 млн. за наука

Джери Янг, съоснователят на Интернет компанията Yahoo, прави дарение от 75 млн. долара на престижния университет „Станфорд“ в Калифорния. Болшинството от парите ще бъдат изразходвани за изграждане на нов център за изследвания в областта на екологията, съобщиха от университета.

Янг, който основа легендарния Yahoo през 1994 г. със състудента си Дейвид Файло по време на своя докторат в „Станфорд“, планира да направи даренията в период от няколко години. Това не е първото дарение на Янг за неговата Алма матер, но засега е най-голямото, разкрива пред Ройтерс директорът на офиса за развитие на университета, без да уточнява на какво стойност са били предишните дарения.

Янг ще направи даренията заедно със съпругата си, Акико Ямазаки, която също е завършила „Станфорд“. От цялата сума, 50 млн. долара ще бъдат отделени за новата сграда по екология и енергия, а 5 млн. долара ще отидат за съоръжение за обучение на лекари за медицинското училище на „Станфорд“. Останалите 20 млн. долара ще бъдат използвани за бъдещи проекти.

Списание „Форбс“ оценява богатството на Янг за 2006 г. на 2.4 млрд. долара. За своята фискална 2006 г., която завърши на 31 август, „Станфорд“ е получил дарения от бивши студенти на стойност 911 млн.долара, което е с 50% повече от даренията от предишната година – 603 млн.

Макар че Янг е получил бакалавърска и магистърска степен от „Станфорд“, той все още не е завършил своя докторат по електрическо инженерство там. В биографията му в Yahoo се казва, че „в момента е във ваканция“ от програмата.

Коментар