Лаптоп-чанта победи в “Иновационен лагер”

Петима талантливи ученици ще представят България в европейското състезание по творческо мислене „European Creativity & Innovation Challenge”, стана ясно след приключване на провелия се в София финал на националната инициатива „Иновационен лагер”.


Отборът победител в "Иновационен лагер" ще представя България на европейско състезание с проекта си за хай-тек устройство на бъдещето

Състезанието, организирано от Джуниър Ачийвмънт България, провокира 100 младежи да създадат визия и маркетингова стратегия на нов високотехнологичен продукт.

Отборът победител в състав Андреа Петрова от Видин, Ивона Велкова от Враца, Ваня Христова от Велико Търново, Мехмет Кючуков от Русе и Цветан Миньовски от Враца създаде концепция за нестандартно портативно устройство, наречено flex case. Идейният проект за продукта на бъдещето представлява комбиниран лаптоп-чанта, направен от пластична материя и разполагащ с разтеглив екран. Основната цел на технологията е да улесни динамичния живот на модерния бизнес потребител.

С идеята си учениците извоюваха правото да представят България на европейския кръг на състезанието на 21-23 май, 2012 г., в Брюксел, където ще премерят сили участници от 13 страни.

По време на награждаването на отборите, представили най-ефективни новаторски решения, бе връчено и едно специално отличие. Наградата на журито бе присъдена на отбор номер 5 за идеята им за внедряване на  иновации в oбластта на образованието.

100 ученици от 29 училища в страната взеха участие в еднодневната надпревара „Иновационен лагер”. Младежите трябваше да покажат екипни и творчески умения в решаване на казус, поставен от Intel. Разделени в 20 отбора, участниците имаха за задача да създадат проект за нов високотехнологичен продукт, който би могъл да промени бъдещето на хай-тек сектора.

Деветнадесет професионални бизнес консултанти помагаха на младите новатори в изграждането на цялостен бизнес модел, маркетингова стратегия, ценова политика, анализ на конкуренцията и визуализация на новия продукт. Петчленно жури имаше задачата да оцени всички 20 творчески решения и да избере най-иновативната, ефективна и приложима технологична концепция с обществена полза.

Тазгодишното издание на инициативата „Иновационен лагер” се провежда с помощта на Европейската комисия, Майкрософт България и Intel, в партньорство с Министерство на образованието, младежта и културата.

Коментар