NFC система показаха българи в Барселона

 
 
Нова система, базирана на комуникационния стандарт NFC, представи българската софтуерна компания Орак Инженеринг на Световния мобилен конгрес в Барселона. Технология позволява всеки „умен“ телефон (смартфон), който поддържа стандарта NFC (Near Field Communication), да обедини в едно всички банкови и лоялти карти от портфейла на потребителя.

Освен че позволява безконтактно плащане, системата ОРАК R6 Cloud POS комбинира така всички налични банкови, бонусни и лоялти карти, че клиентите да получат максимална изгода от всяка покупка.

Технологията ще бъде въведена в експлоатация през втората половина на 2012 г. с подкрепата на няколко големи регионални телекома, съобщи Ангел Козлуджов, вицепрезидент на Орак.

NFC представлява стандарт за безжичен пренос на информация на много близки разстояния, от порядъка на сантиметри. Той се сочи като най-перспективната технология в момента в сферата на безконтактните разплащания, контрола на достъпа, идентификацията и много други области.

NFC позволява да плащаме в заведения, търговски обекти, в градския транспорт или на друго място само с доближаване на нашия смартфон до NFC четец.

Коментар