ИТ изкривиха представата на хората за развитието

Това, което се случи в света на информационните технологии, не може да се повтори в света на чистата енергия, както много хора се надяват, заяви Бил Гейтс по време на енергийния форум ARPA-E Energy Innovation Summit в САЩ.


Бил Гейтс смята, че революцията на информационните технологии е изключение, което изкриви съзнанието на хората за това колко бързо се случват нещата
 

Въпреки огромния ръст в областта на чистата енергия, напредъка в областта на научните изследвания и политическите механизми като например данъка върху въглеродните емисии, Гейтс смята, че енергийният сектор се движи бавно сам по себе си. За разлика от ИТ, енергийният сектор е капиталово интензивен и силно регулиран, предава GreenTech.bg. Освен това базовият му „хардуер“, като например електроцентралите, има нужда от десетилетия, за да бъде подменен.

„Информационната революция е изключение, което изкриви съзнанието хората за това колко бързо се случват нещата“, казва Гейтс. Много по-различно е да имаш софтуерна компания или дори фабрика за чипове, където иновационните цикли са на две или три години, а зависимостта от правителствената политика е много ниска.

Проблемът с използването на ИТ и телекомуникациите като модел за иновациите в чистата енергия е, че хората подценяват трудностите на научната работа, която е необходима. Хората подценяват и въпроса колко време е необходимо за иновациите, за да бъдат възприети.

След като напусна Microsoft, Бил Гейтс фокусира вниманието си върху дарителството, по-специално за подобряване на здравето и живота на бедните хора в развиващите се страни. Той се превърна и в застъпник на нововъведенията в енергетиката, присъединявайки се към американския енергиен съвет по иновации – група от бизнес лидери, които правят препоръки за политиката в съответната област.

Неговата благотворителна дейност е тясно свързана с развитието на чисти енергийни системи. По-достъпната енергия от възобновяеми източници е от решаващо значение за повишаване на стандарта на живот на бедните хора. Дребните фермери в екваториалните зони по целия свят са най-чувствителни към изменението на климата, каза Гейтс.

“Евтината енергия със сигурност ще бъде в списъка на трите или четирите неща, които най-много ще искат най-бедните хора в света”, каза Гейтс.

по темата: „ИТ изкривиха представата на хората за развитието”

добавете коментар...

  1. MonsantoWar

    Колко много неща може да научи човек от коментарите! :))))))

  2. MN

    Чудесен линк в предния коментар за Bill Gates And Neo-Eugenics: Vaccines To Reduce Population. Бил определено има много хуманни методи за намаляване на броя на населението с био оръжия.
    Чудесен пример за неговата благотворителност и филантропия.
    Също е важно да се знае, че Били не е измислил графичния интерфейс с прозорци и мишка.

  3. Alex

    Напоследък доста се говореше за Стив Джобс – особено след кончината му. Безспорно беше иновативен и допринесе много за развитието на технологиите, както направиха и други личности.
    И все пак най-великият от всички е Бил Гейтс.

  4. hm

    Иване, "приятелю" скъпи, ти си човека, който не е запознат с ИТ "историята". Технологията на Xerox (мишките) я откраднаха ябълките, а Гейтс от тях, но след като Xerox отказаха да я разработват. ДОС, човека си я купи. Вместо да плюеш Бил Гейтс, напъни си главата, може да роди нещо умно.
    Можеш да крещиш до небесата, но не си прав 🙂
    П.П Много ми е интересно как щеше да постъпиш на негово място (Бил Гейтс)

  5. Иван

    Абре Rorin, ти пишеш глупости. Не си запознат с историята на Microsoft и изобщо не си в час с ИТ и компютрите. Били е най-известния пират в света всичко е краднал от различни фирми например от Xerox разработката за графичен интерфейс с прозорци и управление с мишка, дисковата OS също не е негова и т.н. Правителствени организации в Германия, Франция, Бразилия и др вече се отказаха да ползват системата на Microsoft. Ако не съществуваше Microsoft, земята пак щеше да се върти и всички щяхме да ползваме Unix, Linux и други.
    Що се касае до енергетика, която е важен ресурс засягащ националната сигурност е логично да има държавен контрол, а НЕ 100% дивашка приватизация – така че не е прав Били. Просто той иска да вървят мангизите и да продължава злодейския си план.

  6. Rorin

    Абе Иване, не говори глупости! Ако не беше Бил, нямаше да имаш домашно PC сега, нямаше да имаме и много други неща. Трябва да си благодарен на хора като него защото той поне използва парите си за благотворителна дейсност! Аз се прекланям пред него! Трябват ни повече хора като него и като Стив Джобс !

  7. MNSP

    прав е били

  8. Иван

    Самият Бил Гейтс и неговия Microsoft е изкривил и увредил съзнанието на хората, за възстановяването от вредите, които са нанесени ще трябват десетилетия и повече. Също така предстоят все още да се проявят най-тежките последици от употребата на продукти от Microsoft.

Коментар